Mene metsään

Kävin tänään Bertta-rouva eli rakkaan mopsini kanssa Espoossa Pirttimäen ulkoilualueella lenkkeilemässä. Voi mikä ihana ilma olikaan viettää aikaa metsän keskellä. Lumettomana talvena ovat kaikki reitit kävelijöiden käytettävissä – vaikka kyltit kyllä kertovat, että vain hiihtäjille 🙂

elisefeodoroff.com

Verenpaine koholla, masennus painaa, kuntoa pitäisi nostaa? Mene metsään, kehottavat asiantuntijat. Ja mitä useammin, sen parempi.

”Sanotaan, että luontoympäristö on kuin tujaus rauhoittavaa, ihminen rentoutuu muutamassa minuutissa.

Ensimmäisenä tasaantuu hengitys. Noin 20 minuutissa sydämen leposyke laskee ja sykevälivaihtelu kasvaa. Kohollaan oleva verenpaine alenee. Myös stressihormonien, kuten kortisolin määrä elimistössä alkaa laskea.

Kaikkein voimakkaimmin metsä vaikuttaa mielialaan.

Tarkkaavaisuus paranee metsäretkellä noin kolmessa vartissa ja mieliala kohenee vielä nopeammin – jopa salamannopeasti.

Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että toistuvien luontokäyntien myötä onnellisuus ja tyytyväisyys lisääntyvät. Mitä useammin käyt metsässä sitä onnellisemmaksi ja rauhallisemmaksi tunnet itsesi.” –professori Sinikka Piippo

Metsä on minulle aivan elinehto. En tiedä mitään parempaa tapaa liikkua, kuin kävellä vaihtelevassa maastossa raittiissa ulkoilmassa. Vain luonto ympärilläni ajatus kulkee vapaasti, ja aivot syöttävät uusia idoita tietoisuuteeni. Välillä pysähdyn halaamaan puita – heh, poikani kertoo pienenä hävenneensä, kun äiti saattoi yks kaksi halata puuta. Itse en tätä tapaani muista, mutta totta sen täytyy olla 🙂

Toisinaan taas pysähdyn seuraamaan lintujen touhuja, katsomaan erikoista kasvia ja vaikka kuvaamaan jotakin, joka tekee minuun vaikutuksen. Kuljen paljon lähialueella Espoossa metsissä ja koen ne turvallisiksi, koska esim. Espoon Keskuspuistossa on aika mahdotonta eksyä. Tosin siellä on paljon liikkujia ja sekin lisää turvallisuudentunnetta, mutta kuluttaa myöskin luontoa – mutta voimme aina poiketa metsään kävelyteiltä. Koirankin lihaksistolle tekee hyvää liikkua vaihtelevassa maastossa.

Tänään kävimme siis koirani kanssa Pirttimäen ulkoilualueella Bodomjärven lähistöllä (järvi oli edelleen muuten täysin jäätön, lämpötila on lähennellyt tänään(kin) kymmentä astetta.

En ole vuosikausiin käynyt alueen reiteillä ja nyt kävelimme kolmisen kilometriä ”latua” pitkin. Tämä on lenkki, jonka sisäpuolelle jäävä vaihteleva metsämaasto on luonnonsuojelualuetta. Seuraavalla kerralla tarkoitus onkin kulkea ko. alueen polkuja kun nyt tiedän ja tunnen sitä ympäröivän kävelytien ja en eksy (sen verran isot metsät ympäröivät Prttimäkeä, että sinne voisin jopa eksyäkin).

Luonnonsuojelumetsässä on joitakin tärkeitä eroja talousmetsään verrattuna ulkonäön lisäksi: luonnontilaisessa metsässä luonnon monimuotoisuus on toista luokkaa kuin talousmetsän, mutta varsinkin mikrobilajien runsaus on terveyden kannalta tärkeää.

Liikkuminen luonnossa

tapahtuu ikäänkuin itsestään, ei tarvitse suorittaa mitään (ellei välttämättä halua). Samalla kun tarkkailee ympäristöä, kuuntelee luonnon ääniä ja haistaa kaikki tuoksut, liikkuvat jalat ja kädet reippaasti kuin itsekseen metsän keskellä kiemurtelevalla kävelytiellä tai metsän vaihtelevassa maastossa. Saatat aivan huomaamattasi liikkua enemmän kuin olit suunnitellutkaan.

PS. Jos liikut yksin metsässä, muistathan pitää puhelimesi mukana akku ladattuna ja mieluiten sovellus 112 asennettuna. Jos vaikka kaadut pahasti. Itse nykyisin yritän AINA muistaa tämän.

Metsässä ja yleensäkin luonnossa oleskellessä havaitset helpommin positiivisia tunteita. Kun teet miellyttäviä aistihavaintoja muuttuu niiden avulla mielialasi ja tunnetilasi myönteisemmäksi.

Keskittymiskykysi paranee havainnoidessasi erilaisia ilmiöitä, kuten taivaalla liikkuvat pilvet, veden liplatus, tuulessa heiluvat puiden latvat.

Tahdonalainen tarkkaavaisuus lepää.

Metsän tuomaa hyvää oloa lisäävät myös puiden erittämät haihtuvat eli eteeriset öljyt Puiden erittämien haihtuvien öljyjen terveyttä edistävistä vaikutuksista on paljon tutkittua tietoa. Puista ja kasveista haihtuvat öljyt vaikuttavat kemiallisesti aivoalueisiin, jotka liittyvät mielialaan ja muistiin.

”Irtiotto tohinasta virvoittaa väsyneen mielen ja parantaa luovaa ajattelua. Hyvinkin lyhyt aika metsässä on hyväksi ja alentaa verenpainetta, sanoo professori Sinikka Piippo tuoreessa kirjassaan Elinvoimaa puista (Minerva 2017)”. Lue koko kirjoitus metsän ja puiden sisältävien eteeristen öljyjen vaikutuksesta terveyteen: Elinvoimaa puista

Tällaisena leutona talvena havupuiden neulaset yhteyttävät ja tuoksutkin ovat voimakkaita, kun metsässä haistelee ja tunnustelee. Mutta varsinkin pakkastalvina, minä en ainakaan koe metsässä liikkumista niin tehokkaaksi, kuin nyt ja varsinkin silloin otan käyttööni eteerisen Mänty-öljyn ihan pullosta tuoksuttelemalla ((Pinus sylvestris). Kirjassaan prof Piippo toteaa, että sama teho on näillä valmisteella, vaikka ei se missään tapauksessa metsäliikuntaa korvaa. Mutta kannattaa kokeilla – kysy minulta lisää.

Luonnossa on helppo olla tässä ja nyt. Kaikki eivät ole ns. metsäihmisiä, mutta liikkuminen kaikenlaisessa luonnossa on hyvinvointia edistävää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s