Vesi, vesi – juo juo.

Vesi, vesi – juo vettä. Onhan siitä puhuttu viimeiset vuodet vähän väliä ja olen ollut siinä uskossa, että juon vettä riittävästi. Mutta tässäkin asiassa Muutosvalmennus avasi silmäni. Ihan ensimmäinen ”muutos”, joka opeteltiin oli päivittäinen vedenjuonti. Ja nyt voin sanoa, että kyllä juon paljon vettä – yleensä riittävästi ja äkkiä huomaan, jos en ole juonut tarpeeksi.

1.12.2018 lähtien olen muistanut lisätä joka aamu kannuun riittävästi vettä päivää varten.

Vesi, miksi se on niin tärkeää elimistölle.

Muistan hyvin erään olikohan se aamu-tv:ssä tehdyn haastattelun, jossa haastateltu sanoi, että kolme tärkeintä ”lisäravinnetta” ovat vesi, uni ja liikunta. Ja näinhän se on ja kaikkia näitä käsitellään myös muutosvalmennuksessa.

Vesi on keholle välttämätöntä ja sitä tulisi juoda, vaikkei janottaisikaan, koska kun janontunne tulee, on elimistö jo selvästi menettänyt liikaa nestettä (jostakin luin, että tuolloin nestehukka on 0,8-2 % kehon painosta).

Tarvitsemme vettä muun muassa ruoansulatuksessa ja ravintoaineiden imeytymisessä, verenkierrossa, syljen muodostuksessa ja lämmönsäätelyssä. Vesi ylläpitää kehon kosteustasapainoa, ja saa kuona-aineet poistumaan kehosta. Näin veden juonnilla on myös ihoa puhdistava vaikutus.

Veden tarve riippuu ihmisen koosta, ruokavaliosta, liikunnan määrästä ja aineenvaihdunnasta. Aikuisen keho tarvitsee kahdesta kolmeen litraan nestettä päivässä. Noin 1–1,5 litraa tulisi nauttia juotuna, loput saamme ruoan mukana. Urheilu lisää veden tarvetta noin litran yhtä liikuttua tuntia kohti.

Hyvä nyrkkisääntö veden juonnin riittävyyden tarkistamiseksi on miettiä, käytkö noin 3–4 tunnin välein pissalla ja onko virtsa silloin väriltään haaleaa.

Normaali vesijohtovesi on paras vaihtoehto, vaikka kyllä olen itsekin miettinyt vedensuodattimen hankkimista ja vähän hifistelen ja juon joskus magnetisoitua vettä 🙂. Veden juontiin saa mukavasti vaihtelua, jos veteen lisää makua antamaan vaikka sitruunan viipaleita, mustaviinimarjan lehtiä, kurkun palasia tai marjoja.

Itse lisään veteen joskus ruokalusikalliseen hunajaan emulgoitua eteeristä öljyä muutaman tipan. Sillä lailla saa vähän lisäboostia elimistön hyvinvoinnille: mm. käytän ravintolisälaatuista Piparminttuöljyä (tekee hyvää suolistolle) ja Lemonöljyä, joka ei vahingoita hammaskiillettä, mutta joka saattaa vaikuttaa puhdistavasti ja aineenvaihduntaa kiihdyttävästi.

veden juonti – tärkeä osa muutosta

Muutosvalmennuksen alkuvaiheessa join vettä täsmälleen niin paljon kuin olin annostellut aamulla kannuun eli noin 2 litraa. Muistan hyvin kun aina illalla tarkistin onko kannu varmasti tyhjä 🙂 Ja join pois sen viimeisenkin lasillisen. Nykyisin en ole ihan NIIN ”neuroottinen”.

Vesi on ollut myös hyvä apu näläntunteen määrittelemisessä: kun tekee mieli ruokaa, vaikkei ole ns. ruoka-aika, otan edelleen useimmiten ensin lasin vettä ja kuulostelen vähän meneekö nälkä ohi. Useimmiten menee. Samoin kun minulle tulee jokin naposteluvimma – vettä lasiin ja sen hitaasti juominen saattaa estää napostelun aloittamisen.

Taidanpas juoda lasin vettä 🙂

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s