Mielikuvaharjoittelu ei ole pelkästään urheilijoiden juttu

Suurin osa ihmisistä ei ole koskaan ajatellut, että ”minäkin – tavallinen tallaaja – voisin visioida ja saavuttaa tavoitteitani. ”Sehän on urheiljoiden ja julkkisten juttuja”.
Mutta tosiasia on, että suurimmalla osalla meistä on uhelmia, joita haluaisimme saavuttaa ja mekin voimme hyödyntää visualisoinnin voimaa.

Ensin on kuitenkin tehtävä päätös haluta saavuttaa unelmansa ja tehdä siitä tavoite. Tavoite voi olla miltä hyvänsä elämän osa-alueelta:

 • uuden elämäntavan oppiminen
 • painonhallinta
 • uuden taidon oppiminen

mitä vain, kunhan se kuitenkin on suurin piirtein realistista.

Mutta kun tavoite on asetettu, voi sen saavuttamista edesauttaa visualisoinnin avulla.

Visualisointi eli mielikuvaharjoittelu

Jokos alkaa kuulostaa mahdolliselta myös sinulle. Tässä esimerkki, miten voit lähteä visualisoimaan tavoitteesi toteutumista olkoonpa tavoitteesi olla vaikka sukusi paras aasialaisen ruuan laittaja ja tavoitteesi on valmistaa sukujuhliin ihana aasialainen ateria:

 1. Määritä aluksi erittäin yksityiskohtainen tai konkreettinen tavoite.
 2. Kuvittele hetki tulevaisuuteen, jolloin olet jo saavuttanut tavoitteen. Ylläpidä mielikuvaa siitä, että tuo tilanne on tapahtumassa juuri nyt tässä hetkessä.
 3. Kuvittele se hetki niin yksityiskohtaisesti kuin vain mahdollista. Pyri ottamaan mielikuvaharjoitukseen mukaan niin monta viidestä aistista kuin pystyt. Kenen kanssa olet? Mitä tunteita tunnet juuri nyt? Mitä sinulla on päällä? Onko ilmassa joku tuoksu? Mitä sinä kuulet? Mitä muuta ympärilläsi tapahtuu ja miltä siellä näyttää?
 4. Päästä irti siitä tunteesta ja jatka päivääsi. (Älä unelmoi pitkin päivää, vaan elä elämääsi tässä ja nyt)

Päivittäinen mielikuvaharjoittelu eli visualisointi auttaa muutamalla eri tavalla sinua edistämään ja nopeuttamaan tavoitteiden saavuttamista:

 1. Alitajunta aktivoituu auttaen sinua keksimään luovia ideoita tavoitteen saavuttamiseksi (alitajunnan ja todellisuuden välillä on ristiriita, jota alitajunta pyrkii kuromaan umpeen)
 2. Mielikuvaharjoittelu auttaa huomioimaan ja tunnistamaan paremmin resurssit ja mahdollisuudet, joita tarvitset saavuttaaksesi tavoitteen.
 3. Kirkastaessasi tavoitteesi alat myös vetää puoleesi samasta asiasta kiinnostuneita ja tutustua heihin.
 4. Sisäinen motivaatiosi kasvaa, jotta sinulla riittää intohimoa tehdä tarvittavat teot saavuttaaksesi tavoitteen myös silloin, kun tekisi mieli luovuttaa.

Lähde: Muutosmieli -itsensäkehittämisvalmennus

Voit visualisoida mitä tavoitteitasi hyvänsä – pieniä ja suuria – miltä hyvänsä elämäsi osa-alueelta. Itse käytin lähes huomaamatta visualisointia Muutosvalmennuksessa onnistumisen tukena kuvitellen itseni huomattavasti hoikempana, terveempänä ja aktiivisena. Pyrin myös tuntemaan niitä tunteita, joita joskus paremmassa kunnossa ollessani olin tuntenut itsestäni.

Muutosmieli -valmennuksemme 10. viikko alkoi tänään ja aiheena on juuri visualisointi. Saimme seuraavan tehtävän lisättäväksi aamurutiineihimme heti kun heräämme (tämä on minusta niin hyvä, että haluan jakaa sen ihan suorana lainauksena täällä):

”Sulje silmäsi ja kuvittele, että päivä alkaa olla ohi ja olet käymässä nukkumaan. Tunnet olosi loistavaksi kaiken sen johdosta, mitä päivän aikana on tapahtunut. Tähän väliin haluan mainita, että ei huolta jos visualisointi tuntuu syystä tai toisesta hankalalta. Tee parhaasi. Riittää, että sinulla on tahto kuvitella asia sinulle sopivalla tavalla. Voit kuvitella kuulevasi tai tuntevasi kohta kuvattavat asiat. Voit vapaasti soveltaa tätä, jos et ole visuaalinen ihminen.

Pyri kuvittelemaan tilanne, jossa ystäväsi ja lähipiirisi ovat erittäin tyytyväisiä sinuun. He ovat äärimmäisen iloisia siitä, miten päiväsi on sujunut ja mitä kaikkea olet saavuttanut jne.

Voit kuvitella heidät vaikka piiriin ympärillesi. Voit vielä tehostaa kuvittelemalla, että he ihan hyppivät ylös alas, koska ovat niin innoissaan puolestasi. He siis tsemppaavat sinua erittäin kovasti. Voit oikein tuntea heidän innostuksensa. Älä kuitenkaan erittele tarkalleen, mistä asioista he ovat niin hyvillä mielin, tai ala käydä läpi mielessäsi, mitä asioita on luvassa tulevalle päivällä. Tämä ei liity yksittäisiin asioihin vaan pidetään tämä yleisellä tasolla: “Oho, onpa ollut huikean hyvä päivä! Kaikki meni niin hyvin, jes!”.

Kun olet tehnyt mielikuvaharjoituksen, päästä siitä vain irti. Voit unohtaa asian ja jatkaa eteenpäin. Ei huolta, vaikka et huomaa vaikutuksia ensimmäisen päivän tai parin aikana.

Ennen pitkää tulet kyllä vakuuttumaan tämän harjoituksen tehosta. Yksittäisen tavoitteen saavuttamisen sijaan tämä vaikuttaa positiivisesti koko elämääsi.”
Tutustu Muutosmieli -valmennukseen —–>> TÄSTÄ.

Kun tein tämän visualisointiharjoituksen ensimmäisen kerran, purskahdin ääneen nauramaan. Koin niin elävästi perheeni ympärilläni pomppimassa ja myös vuoden ikäinen isoäidin murunen Oliver oli mukana aivan innoissaan – mielikuvissani.

Nyt tiedän, miten tunteetkin voivat olla mukana visualisoinnissa 🙂 Tarkoitus on jatkaa nimenomaan tätä ym. harjoittelua joka päivä toistaiseksi.

Jos pidit kirjoituksestani, tykkää, kommentoi tai liity postituslistalle.

Yksi vastaus artikkeliiin “Mielikuvaharjoittelu ei ole pelkästään urheilijoiden juttu

 1. Ihana blogi tärkeästä aihepiiristä! On hyvä havahtua huomaamaan kuinka puhuu itselleen. Negatiiviset mielikuvat ja ajatukset itsestä pujahtavat mieleen usein aivan huomaamatta ja automaattisesti. Mielikuvaharjoittelussa on valtavasti voimaa ja toivoisinkin, että mahdollisimman moni alkaisi harrastaa sitä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s