Painonhallinnassa on myös merkitystä sillä MITEN syöt

Minkälainen syöjä sinä Olet?

  • Ahmitko ruokasi?
  • Syötkö usein seisaallaan, ennenkuin olet saanut tyhjennettyä ruokaostoksesi kaappiin?
  • Jos ostat jotakin herkullista, vaikkakin terveellistä, syötkö sen heti tai kohta ja koko pussin kerrallaan (vaikkapa pähkinöitä?)

Tiedän hyvin tyypin, koska itse olen juuri tällainen, tai no sanotaan, että olin, mutta edelleenkin saan tehdä töitä, että muistan, miten oikeastaan tulisi syödä, jotta ruuasta saisi täyden nautinnon, eikä sitä tulisi ahmittua liikaa. Olen aika hyvin selvinnytkin tästä palaamalla aina uudelleen ja uudelleen Muutosvalmennuksen ”mantraan”.

PAINONPUDOTTAJAN MANTRA:

  • Juo 1,5-2 litraa vettä päivän mittaan
  • Syö ravintorikasta ruokaa, jossa on paljon makroravinteita ja vähemmän energiaa.
  • Syö siis joka aterialla värikkäitä vihanneksia tai kasviksia kourallinen, hyvää proteiinia kourallinen, hyviä rasvoja ja hiilareita sopiva määrä. Hiilihydraatteja voi syödä jopa vähemmän kuin kourallinen, jos siltä tuntuu.
  • Pureskele ruokasi hyvin (alussa harjoittele niin, että joka suupalan jälkeen aseta aterimet lautaselle ja pureskele)
  • Syö vain 80 % täyteen, jos haluat laihtua.
  • Anna itsellesi lupa joskus herkutella.
  • Jos sinusta tuntuu, että ”tänään epäonnistuin täydellisesti”. Älä huoli, välillä tulee jatkossakin tuntumaan siltä. Mutta palaa ”mantraan”: juo 1,5-2 litraa vettä, syö vain 80 % täyteen ja riittävästi makroravinteita (vitamiineja ja hivenaineita kasviksista, vihanneksista, marjoista ja hedelmistä), pureskele hyvin.

Helpommin sanottu kuin tehty

Minulla on ollut käytännössä helppo noudattaa tuota juuri nyt lanseeraamaani ”Painonpudottajan mantraa”, koska asun yhden hengen = minun taloudessani. Olen aika pitkälti estänyt itseni sortumasta yllä kuvattuihin asioihin sillä, että en pidä kotona ruoka-aineita, joiden tiedän olevan minulle kopastuskivi. Niitä ovat mm. leipä, juusto, pähkinät, raakasuklaa jne. Mutta nyt alan kouluttaa itseäni – toivottavasti pidätte peukut pystyssä että onnistun 🙂

Ostin Lidlistä niitä pahimpia ruoka-aineita, jotka aiheuttavat minulle vähän paineita 🙂
Miten ihmeessä voisin oppia syömään vain muutaman pähkinän päivässä, jos niitä on kaapissa. Entäpä tuo suklaalevy? Miten saan sen säilymään edes huomiseen?

Sain hyvän vinkin, miten se voisi tapahtua, kun kuuntelin TerveysSummitissa kipu ja anestesiaerikoislääkäri Pirjo Lindforsin haastattelun . Hänen aiheensa oli Fibromyalgia, mistä se johtuu ja miten sitä voi hoitaa. Oli muuten hetki sitten (3.2.2020 klo 20.18) vielä katsottavissa . Hän antoi ruokailuehdotuksen, jossa hän totesi, että ns. roskaruokaa (karkkeja, chipsejä, kakkuja, pizzoja) saa syödä vain yhden kourallisen viikossa. Hän antoi vinkin, miten voisi päästä kokonaan tällasesta herkkujen syönnistä:

Herkkujen tilalla napostele (lääkeannos)kupista 2 kertaa päivässä:
kuppiin 2 pähkinää eri lajeja, goji marja, karpalo, x marja, x marja

Syö lääkeannoskupillinen kaksi kertaa päivässä Mindfulness -tyylillä eli maistele marja kerrallaan hitaasti tiedostaen.

Päätin kokeilla ja tein kuvan mukaiset kupposet jälkiruuaksi itselleni ja pojalleni, joka tuli syömään. Lisäsin myös palasen tummaa suklaata /74 %.

Painonhallinnassa on merkitystä sillä, miten syöt.
– Tietoinen syöminen

Lainaan tähän Duodecimin kustantamasta kirjasta Irti ahminnasta kuvauksen, mitä on tietoinen syöminen. Kirja on tarkoitettu ahmimishäiriöstä kärsivälle, mutta soveltuu erittäin hyvin myös tunnesyöjän oppaaksi.

”Hyväksyvä läsnäolo ja keskittyminen ruokaan syötäessä lisää ateriasta saatavaa nautintoa ja auttaa kuuntelemaan kehon viestejä kylläisyydestä sekä siitä, mitä ehkä vielä kaipaisit lisää. Ruuan hotkiminen seisten keittiön tiskipöydän vieressä, televisiota katseltaessa tai tietokoneen ääressä työpaperien keskellä on edellisen vastakohta.

Yritä mahdollisuuksien mukaan raivata aterioillesi aikaa, jolloin et tee mitään muta kuin syöt – ja kenties seurustelet. Kun opit keskittymään ateriaan, ruokailuhetkistä voi tulla päivääsi pieniä kohokohtia, jolloin saat hetkeksi jättää työkiireet ja perhemurheet sivuun.

Vaikka söisit yksin, kata itsellesi joskus pöytä hienosti. Tee ruokailutilanteesta mahdollisimman nautinnollinen ja pidä kaikki aistisi auki syödessäsi.

Ota ruokia sopiva annos ja asettele ne lautaselle kauniisti. Ennen kuin alat syödä, pysähdy hetkeksi; katsele ruoka-annostasi, sen värejä, muotoja ja rakennetta. Haistele, miltä ruoka tuoksuu. Tunnustele, miltä haarukka ja veitsi tai lusikka tuntuu käsissäsi.

Ota ruokaa suupala kerrallaan ja keskity jokaiseen erikseen. Maistele, miltä ruoka maistuu ja miltä sen rakenne tuntuu kielelläsi. Pureskele huolellisesti jokainen suupala ja tunne, miten maku ja rakenne muuttuvat pureskelun myötä. Kuuntele, millainen ääni pureskelusta kuuluu.

Laske välillä aterimet pöydälle ja kuulostele, miltä kehossasi tuntuu. Jos huomaat hotkivasi, pysähdy ja keskity hetkeksi hengittämiseen.”

Söin tietoisesti eli Mindfulness-tavalla kupilliseni ja uskoisitko, että se kesti lähes 45 minuttia 🙂

Pähkinät säilöin lasipurkkeihin

Pähkinöitä söin lajin kerrallaan ja lopuksi siemenet ja suklaan. Pureskelin yhtä suupalasta hyvin hyvin pitkään ja hartaasti. Syljeneritys oli runsasta ja erittyvä amylaasientsyymi pilkkoi vauhdilla hiilihydraatteja pienemmäksi. Loppujen lopuksi suuhun ei jäänyt juuri muuta kuin kuidut, jotka sitten nielaisin. Suklaa taas ”suli suussa” amylaasin ansiosta ja se katosi suusta kuin tuhka tuuleen, koska suklaassa ei ollut yhtään kuituja.

Hieno kokemus; aion jatkaa, mutta ehkä ihan näin tehokkaasti ei tarvitse koko ateriaa syödä, vaikka hitaasti ja hyvin pureskellen syökin. Ei muuten tuon 45 minuutin pureskelun jälkeen tee yhtään mieli pähkinöitä eikä suklaata lisää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s