Miten pääsen eroon vatsamakkaroistani?

Miten pääsen eroon vatsamakkaroistani?

Siinäpäs tehtävää, kun katsot alla olevaa kuvaa. Mutta tiedän, että pystyn siihen, jos päättäväisesti jatkan samalla tavalla, mutta jotakin pientä rukkausta täytyy tehdä elämäntapoihin tässä vaiheessa kun painoa on tippunut jo 18 kiloa.

Laskeskelin ensin BMI -lukemat silloin kun aloitin, mitä lukema on nyt, ja mihin annan painon pudota. Huomaat, että tavoitteeseen on vielä 9 kilon matka, ja veikkaan, että vatsamakkarat näyttävät silloin ihan toisilta, mutta se ei vielä riitä..

Laillistetun ravitsemusterapeutti Jan Verhon yleispätevät ohjeet ovat tässä:

 1. Pudota painoa
  Rasvan paikallinen polttaminen ei ole mahdollista. Vaikka tekisit satoja vatsalihasrutistuksia joka ilta, ihonalainen rasvakerros ei pienene, jos et syö vähemmän kuin kulutat. TEHTY JA JATKUU (Muutosvalmennuksen ohjeilla se tapahtuu itsestään)
 2. Lisää ruokavalioon kasviksia ja proteiinia
  Syö säännöllisesti 3–4 tunnin välein. Säännöllinen ateriarytmi auttaa välttämään
  hallitsematonta syömistä. Kun nälkä ei pääse kasvamaan liian suureksi, syöminen pysyy paremmin hallinnassa. TEHTY
 3. Jätä pois sokeri ja muut höttöhiilarit
  Karkit, limsat, pullat, sokeroidut murot ja jogurtit, keksit ja vaaleat leivät sisältävät paljon turhaa energiaa, eivätkä pidä nälkää loitolla. Ne sokeristuvat nopeasti ja kasvattavat vatsamakkaroita entisestään. TEHTY
 4. Paranna rasvan laatua
  Erilaiset rasvat vaikuttavat kehossa eri tavoin. Vaihda eläinperäinen rasva oliiviöljyyn,
  pähkinöihin, siemeniin ja avokadoon. Syö kalaa säännöllisesti. TEHTY
 5. Tee lihaskuntoharjoittelua
  Käy salilla tai tee lihaskuntoharjoittelua kotona 3–4 kertaa viikossa. Keskity suuriin lihaksiin ja lisää kuormitusta voimien kasvaessa. KÄYN 3 KERTAA VIIKOSSA
 6. Harrasta aerobista liikuntaa
  Kävely on helppoa ja tehokasta. Se toimii tehokkaimmin viskeraalisen rasvan sulattamiseen. TÄHÄN PANOSTAN. Kävelen jo paljon, mutta en riittävän reippaasti. HIIT-kävelyitä on tarkoitukseni lisätä.
 7. Treenaa vatsalihaksia 2–3 kertaa viikossa
  Treenaa vatsoja bosupallolla, kuntopallolla, voimapyörällä, vatsarutistuslaitteilla ja lisäpainoilla. 2–3 vatsalihasliikettä kerralla ja kolme sarjaa liikettä kohden riittää.
  OLEN JUURI ALOITTANUT

Mutta lisäksi erityisesti minun on huomioitava ikäni. Olen 65+ ja lihakset menettävät ja ovat menettäneet vuosien mittaa massaa reilusti. Eli lihaskuntoharjoitteluun tulee minun kiinnittää riittävästi huomiota ja samoin proteiinin riittävään saantiin. Mutta muuten en näe tätä makkaroidenpoistoa itselleni ongelmana. Vaikka en olekaan minkäänlainen Muutosvalmennuksen affiliaatti on sanottava, että en olisi tässä, jos en olisi aloittanut vuoden mittaista Muutosvalmennusta 1.12.2018. Muutos jatkuu nyt ilman valmennusta, siitä on tullut elämäntapa.

PIENTÄ RUKKAUSTA SYÖMISTOTTUMUKSIINI

Varmistan nyt, että jääkaapissa on aina riittävästi kasviksia, vihanneksia ja viikoittain kalaa eri kalalajeja (muuta lihaa en syö – tai no joskus broileria). Samoin pidän pakkasen täynnä valmiita ruoka-annoksia, joita voin nopeasti lämmittää tarpeen tullen. Näin alkukuusta pyrin valmistelemaan koko kuukauden syömisiä. Tässäpä jääkappini tänään (muovikipoissa on tämän päivän salaattiannokset).

Pakastimeen tein tänään herkullista linssikeittoa:

vihreitä linssejä
varsiselleriä
sipulia
kevätsipulia
paprikaa

Liota linssejä muutama tunti ja huuhtele. Kuullota sipulit, lisää pilkotut varsiselleri ja paprika sekä liotetut linssit. Lisää vettä niin, että peittyvät reilusti. Sekoita ja anna kiehuskella miedolla lämmöllä. Niin muista maustaa myös 🙂 Keittoon voi lisätä vaikka kermaa ja broilerinpalasia, jos haluaa. Minä pidän ihan tällaisesta yksinkertaisesta versiosta. Mausteiksi laitoin suolaa, mustapippuria, hyvää oliiviöljyä, kurkumaa. Maku vaan paranee, kun annoksen lämmittää suoraan pakkasesta.

mikä on hyvää oliiviöljyä

Linssikeiton ohjeissa mainitsin hyvän oliiviöljyn, mutta mitä se on? Jos maistat oliiviöljyä sellaisenaan lusikallisen, se joko on lähes makeaa tai sitten se rajusti ”potkaisee” kirpeydellään. Viimeksi mainittu on ehdottomasti parempaa, koska sen kirpeys kertoo sen sisältävän huomattavan paljon antioksidantteja ja arvokkaita yhdisteitä. Käypäs maistamassa omaa öljyäsi :). Minä ostin Lidlistä ensin oliiviöljyn, joka oli kuin makeaa öljyistä voisko sanoa vettä. No toinen ostos oli onnistuneempi, sen ”potkaisu” oli tosi voimakas ja sai minut lähes haltioihini. On vähän vaikeaa tietää, milloin öljy ”potkii” ja milloin ei, koska öljyjen sisältämien tehoaineiden määrä voi vaihdella vuosittain. Nyt TerveysSummitissa todettiin, että tällä hetkellä ainakin Foodin öljy on hyvää. Voi olla, ettei sitten seuraava sato enää olekaan. Lisätietoja oliiviöljystä voit lukea täältä.

Vasemmanpuoleinen oli liian mietoa, oikeanpuoleinen ”potkaisi” oikein kunnolla.

otan pitkästä aikaa omenaviinietikan päivittäiseen käyttöön

Omenaviinietikallahan on huomattavia terveyttä edistäviä vaikutuksia mm. vatsan ja suoliston toimintaan. Mutta se on myös hyvä aineenvaihdunnan kiihdyttäjä. Juon sitä nyt ensimmäisenä aamulla ruokalusikallisen verran sekoitettuna veteen ja samoin vesikannuun lisään vettä ja omenaviinietikkaa, ja juon sitä ainakin noin puoli tuntia ennen ruokailua. Innostuin taas vuosien jälkeen omenaviinietikasta, kun sitä eräs antioksidanttiklinikan lääkäreistä suositteli TerveysSummitissa mm. sen aineenvaihduntaa vilkastuttavan tehon vuoksi.

Omenaviinietikka saattaa vaikuttaa hampaiden kiilteeseen, ja siksi sitä kannattaakin juoda PILLILLÄ. Ostin Rajamäen etikkaa – sitä ihan perusomenaviinietikkaa, mutta Rajamäellä on myös maustettuja versioita, kuten Kaneli, Virkistävä Inkivääri-Kurkuma, Hunaja. Ehkä maistan niitäkin joskus. Kurkkaa Rajamäen sivuille.

Toinen juoma, minkä otan käyttöön, on Kefiiri ja sitäkin ihan perusversio. Kaupoissa on kyllä mm. vadelmakefiiriä, mutta Korttelitoiveena pyysin lähialepaan Kefiiriä, jonka pitäisi tulla piankin.

KuntoPlussassa kirjoitettiin kefiiristä näin:

Mitä kefiiri on?

Kefiiri on maitopohjainen juoma, joka valmistetaan lisäämällä maitoon kefiirinsiementä, sienimäistä bakteeri- ja hiivakasvustoa, ja antamalla seoksen käydä huoneenlämmössä. Juoma on alun perin lähtöisin Kaukasukselta, ja kefir-sanan alkuperä on joko turkin tai persian vaahtoa ja kuplia tarkoittavassa sanassa.

Mitä hyötyä kefiiristä on?

Kefiiri sisältää runsaasti esimerkiksi suoliston toimintaa edistäviä probioottisia bakteereja, ja muiden maitotuotteiden tavoin se on myös hyvä kalsiumin lähde. Lue alta lisää kefiirin hyödyistä. 

Kefiirin probiootit hellivät vatsaa

Hapatetut maitotuotteet, kuten kefiiri, sisältävät terveydelle hyödyllisiä bakteereja. Kefiirissä on erityisesti maitohappobakteereja, jotka edistävät suoliston hyvinvointia ja vahvistavat elimistön vastustuskykyä.

Kefiirin kalsium vahvistaa luustoa

Kefiiri ja muut maitotuotteet ovat hyviä kalsiumin lähteitä. Kalsium vahvistaa sekä hampaita että luustoa. Jos olet yli 50-vuotias, riittävällä kalsiumin ja D-vitamiinin saannilla voit ehkäistä osteoporoosia, josta kärsii jopa joka kolmas vaihdevuosi-ikäinen nainen.

Kefiiri saattaa alentaa kakkostyypin diabeteksen riskiä

Tutkimusten mukaan maitotuotteet saattavat alentaa riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen. Muista kuitenkin, että kakkostyypin diabeteksen suurimmat riskitekijät ovat ylipaino ja liikkumattomuus.

Kefiiri voi alentaa kolesterolia

Joissakin eläinkokeissa on havaittu, että kefiiristä eristetyt maitohappobakteerit alentavat kolesterolia estämällä kolesterolin kiinnittymisen verisuonten seinämiin. Kaikissa eläinkokeissa ei kuitenkaan ole päädytty tähän lopputulokseen, eivätkä eläinkokeet tietenkään kerro vaikutuksista ihmisiin. Siksi aiheesta tarvitaan vielä lisää tutkimusta ennen kuin voidaan todeta, että kefiiri alentaa veren kolesterolipitoisuutta.

Kefiiritiedon lähde: Kuntoplus 11.1.2019

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s