Kuntosalipäivä – mitä söisin?

Käyn kolme kertaa viikossa Espoon keskuksen uimahallin kuntosalilla: keskiviikkoisin ohjatussa circuit -treenissä ja kaksi kertaa vapaaharjoittelussa. Ystäväni sanoi, että käyn hänen mielestään liian usein, mutta minusta tämä rytmi tuntuu hyvältä ja minulla on kyllä hyvät ohjeet, mitä teen milloinkin.

Kuntosalin vieressä on fysioterapia, jolla on oma sali. Se yhdistetään klo 16.00 jälkeen ja viikonloppuisin varsinaiseen kuntosaliin ja silloin on reilusti tilaa tehdä, mitä haluaa.

Minusta on hienoa, että hyvin monet eläkeikäiset hoitavat itseään ja lihaskuntoaan, mutta on joukossa myös nuorempia. Sali on edullinen verrattuna yksityisiin. Niissäkin olen käynyt maksamassa itseni kipeäksi, eikä harjoittelu ole ollut sen kummempaa.

Diabetekseni (type 1 eli insuliinihoitoinen) aiheuttaa aina vähän haasteita kuntosalipäivänä, koska minun on tarkkailtava verensokeritasoja jo oikeastaan edellisestä illasta lähtien.

Olen muutaman kerran joututunut palaamaan matkalta kotiin, kun sensori on näyttänyt liian korkeita tai liian matalia arvoja ja useamman kerran olen joutunut käymään kesken kiertoharjoittelun vähän tankkaamassa, kun hypoklygemia on ollut lähellä.

Mutta ei se mitään, kunnon kohentuessa on insuliiniherkkyys parantunut ja määrät vähentyneet, sen kanssa joudun vaan olemaan hyvin tarkkana. Yhteistyössä Jorvin diabeteshoitajan ja lääkärin kanssa olemme rakentamassa minulle hyvää diabeteskuntoilijan tulevaisuutta säätelemällä yhdessä insuliinien määrää tarpeen mukaan. Välillä soittelemme viikoittain kun tulee yllätyksiä.

Mutta se siitä. Aloitan siis kuntosalille menon valmistelun jo edellisenä päivänä

  • varmistamalla, että menen sopivilla sokeriarvoilla nukkumaan
  • suunnittelemalla kuntosalipäivän ateriat

Jo edellisenä iltana teen salaatin, josta esimerkki kuvassa. Huomioi muuten salaatinkastike, jolla on paljon terveyttä edistäviä vaikutuksia.

Terveyttä edistävä salaatinkastike:

Hyvää=vähän kirpeää oliiviöljyä, joka sisältää paljon antioksidantteja ja mikroravinteita
Omenaviinietikkaa=boostaa aineenvaihduntaa ja hellii vatsaa.
YKSI tippa Timjami l. Thyme -eteeristä ravintolisäöljyä, vahva antioksidantti tukemaan immuunijärjestelmää
YKSI tippa Oregano -eteeristä ravintolisäöljyä, vatsan, suoliston ja hengitysteiden hyvinvointiin

Kuntosalipäivän aamu

Aamu alkaa tietenkin verensokerimittauksilla (onneksi minulla on sensori, josta on helppo mitata kudoksessa olevan sokerin määrä). Sensori tekee käyrää automaattisesti esim. yön aikana tapahtuneista verensokerin muutoksista. Aamulla mittaan sen hetkisen tilanteen.

Jos sokerit on korkealla, en uskalla ottaa kovin paljoa insuliinia, eli en myöskään voi syödä hiilihydraatteja juurikaan. Jos taas se on normaali tai matala, syön kaurapuurolautasellisen, mutta en tilanteesta riippuen pistä lainkaan ateriainsuliinia tai sitten pistän ja saan pelätä, että salilla tulee hypoglykemia. No joo, en valita, mutta haastetta on.

Tänä aamuna söin pienen annoksen kaurapuuroa, pistin insuliinia ja salilla meni todella hyvin. Ei mitään ongelmia.

Treenin jälkeen

Kun tulin kotiin, tein salaattilautasellisen edellisenä iltaa tehdystä salaatista, ja lisäsin proteiiniksi savusiikaa ja vähän siemeniä ja pähkinöitä. Alkuruuaksi söin linssikeiton. Namskista. Ja en voi jättää mainitsematta vettä. Sitähän kuluu päivittäin pari litraa aterian jälkeen, ennen ja välissä. Vesi on yksinkertaisuudessaan varsinainen elämäneliksiiri.

En todellakaan ole urheilija, mutta olen ostanut kokeiluun Lidlistä Puhdistamon Kollageeni Sport valmisteen – urheiluun ja palautumiseen. Otan valmistetta treenin jälkeen aina kun muistan, mutta joskus muulloinkin. Olen saanut mm. niveljäykkyyteen jonkin verran apua tuotteesta. Kokeilemisen arvoinen. Syön magnesiumia muutenkin päivittäin, joten jätän sen ottamatta niin päivinä, kun otan tätä sekoitusta.

Lyhyt artikkelinivalkaa olemaan valmis, mutta sillä aikaa kävi mun kasvispaistokselleni vähän huonosti 🙂 🙂 Uppouduin tämän kirjoitelman tekemiseen niin, että paistos unohtui uuniin. 🙂

4 vastausta artikkeliin “Kuntosalipäivä – mitä söisin?

  1. Olen samaa mieltä, että hyvä kun moni eläkeikäinen hoitaa klihaskuntoaan käymällä salilla. Tuo varmasti hieman haastetta miettiä mitä syödä kun on diabetes. Äitini käy fysioterapeutilla ja salilla ylläpitämällä kuntoaan.

  2. Voi ei mikä kohtalo paistoksella, mutta tekevälle sattuu. Kiitos myös kivasta kirjoituksesta, on mukava lukea miten muut pyörittävät muun muassa kuntosaliarkeaan. Itsehän en saa mentyä kuntosalille ollenkaan, joten nostan aina hattua hiljaa niille jotka tätä jaksavat harrastaa. Ruokavinkkisi aion kyllä ottaa ehdottomasti haltuun!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s