Trendimauste Kurkuma – onko se maineensa veroista?

Kurkumaa (Curcuma longa) on käytetty kautta aikojen mausteena etenkin intialaisessa keittiössä ja heidän sanotaan käyttävän kurkumaa päivittäin jopa 1,5 – 2 grammaa. Meillä kurkumaa on käytetty satunnaisesti mausteena viime vuosiin saakka. Nykyisin saattaa meilläkin päivittäinen käyttö nousta tuohon 1,5 grammaan, joka ei varmaan paljoa poikkea maximisuosituksesta 2 tl/pv, jolloin ei pitäisi tulla pahoinvointia (jotkut saattavat saada isoista määristä kurkumaa).

Kurkumaa saa raakana juurena, jauheena ja uutteena. Yleisesti sanotaan, että saadakseen terapeuttista hyötyä kurkumasta sitä kannattaisi käyttää uutteena tai tablettina, jolloin kurkuman imeytyvyys olisi parhainta. Joka tapauksessa sekä raa’an että jauhetun kurkuman olisi hyvä olla luomulaatuista. Hyviä ostospaikkoja ovat mm. Lidl, jossa on yleensä aina saatavana luomuna kurkuman juurta ja tietysti Ruohonjuuri, josta löytyy laaja valikoima luomulaatuista kurkumaa niin jauheena kuin pillereinä.

Kurkuman terveysvaikutuksista

Käytän kurkumaa reilusti päivittäin ja olen saanut hyötyä varsinkin kulumista johtuvissa nivelkivuissa. Mutta katsotaan ensin, mitä asiantuntijat sanovat ja sen jälkeen kerron, miten ja missä muodossa käytän kurkumaa.

Kurkumasta kerrottuja terveysväittämiä

Kurkumasta löytyy netissä mm seuraavia terveysväittämiä:

  • saattaa torjua hiljaista tulehdusta
  • vähentää suolistokaasuja
  • vahvistaa elimistön immuunijärjestelmää ja toimii flunssalääkkeenä
  • toimii luonnollisena tulehduskipulääkkeenä (joidenkin tutkimusten mukaan kurkuman on todettu vähentävän nivelsairauksista johtuvia kipuja jopa yhtä hyvin kuin ibuprofeiinin)
  • saattaa ehkäistä sydänkohtausta esim. ohituspotilailla
  • saattaa ehkäistä ja hoitaa syöpää
  • saattaa alentaa kolesterolia
  • saattaa hidastaa ja jopa estää Alzheimeria

Alustavia tutkimuksia esim. eläimillä on näistä tehty ja saatukin jotain lupaavia tuloksia, mutta tutkimukset eivät vielä riitä. Mutta käytännössähän tutkimukset useinkin tulevat jälkijunassa suhteessa kokemusperäiseen tietoon nähden. Aika näyttää (10 vuoden kuluttua??), mihin riittävät tutkimukset päätyvät.

Mutta mitä sanovat asiantuntijat. Referoin HYKSin ja Helsingin Yliopiston asiantuntijan haastattelua Yle-Uutiset Areenassa:

HYKSin syöpäkeskuksen ylilääkäri Johanna Mattson sanoo, että sillä saattaisi olla vaikutusta joidenkin kohdalla syövän esiasteiden kasvun pysähtymisessä ja joissakin tapauksissa varsinainen syöpäkasvainkin on voinut jopa hieman pienentyä, mutta tehtyjen tutkimusten perusteella ei voi vetää sellaista johtopäätöstä, että kurkuma olisi tehokas syöpälääke.
Lähde: Yle-uutiset 4.2.2017

Dosentti Yvonne Holm Helsingin yliopiston farmasian laitokselta mainitsee, että
– Kurkumavalmisteet voivat toimia kipulääkkeenä
Kurkuma ei ärsytä vatsaa, kuten monet apteekissa myytävät kipulääkkeet
– Kurkumalla voi olla tulehdusta lievittävä vaikutus, mutta se ei tehoa infektioon
– Kurkuma voi edistää ruuansulatusta
– Kurkumalla on selvästi anti-inflammatorinen eli tulehdusta ja kipua lievittävä vaikutus ja se toimii monille ihmisille tulehduskipulääkkeenä nivelrikkoon ja päänsärkyyn.

Lähde: Yle-uutiset 4.2.2017

Kurkumiini on se kurkuman ainesosa, jonka pitäisi imeytyä ohutsuolesta solutasolle saakka, ennenkuin mitään hyötyjä voidaan saada ja se on kurkuman suurin ongelma. On kuitenkin todettu, että kurkuman kanssa yhdessä otetut mustapippurin piperiini ja hyvä kasviöljy edesauttavat kurkuman imeytymistä. Kuinka paljon, siitä en löytänyt mainintaa.

Kurkumatahna

Ohjeet kurkumatahnan valmistamiseen:

0,5dl kurkumajauhetta
1/2tl mustapippuria
1,25dl hyvälaatuista vettä

Sekoita kaikki aineet pienessä kattilassa, laita levy keskilämmölle, sekoita koko ajan kunnes seoksesta muodostuu paksu tahna. Lisää vettä tai jauhetta tarpeen mukaan. Säilytä jäähtynyt tahna lasikipossa jääkaapissa. Lisään vielä valmiiseen tahnaan hyvälaatuista oliiviöljyä, sillä sekä mustapippurin että öljyn on todettu edesauttavan kurkumiinin imeytymistä ohutsuolesta solutasolle.

Miten käytän kurkumatahna

Käytän kurkumatahnaa kaikkien ruokien maustamiseen: kanakastikkeeseen, uunikalaan, linssikeittoon – ihan kaikkeen. Tahna on siinä mielessä kätevää, että siinä ovat valmiina kurkumiinin imeytymistä edistävät mustapippuri ja öljy. Mutta voit maustaa ruokia myös kurkumajauheella, kunhan muistat lisätä ruokaan myös ripauksen mustapippuria ja öljyä.

Mainittakoon, että joskus kun tahnaa ei ole, laitan kurkumajauhetta ruokalusikkaan, siihen vähän mustapippuria ja öljyä ja nielaisen lusikallisen kerralla.

KURKUMALATTE

En ole aikaisemmin tehnyt kurkumalattea, mutta nyt ihan tätä artikkelia varten kokeilin.
Olin kyllä myönteisesti yllättynyt sen mausta.

Tässä ohje, jota muuntelin sen mukaan mitä kaapista löytyi:

2,5 dl mantelimaitoa, luomumaitoa, riisimaitoa, hampunsiemenmaitoa tms (käytin tav. maitoa)
1tl kookosöljyä (käytin oliiviöljyä)
1/4tl kurkumatahnaa tai maun mukaan (laitoin 1 tl)
hunajaa makeutuksena (en käytä mitään makeutusaineita, en edes hunajaa)

Sekoita kaikki aineet (paitsi hunaja) kattilassa. Käännä levy keskilämmölle, älä kiehauta ja sekoittele koko ajan. Loppuvaiheessa lisää hunajaa makeutukseksi.

Kurkuma on maultaan eksoottinen mauste ja sen makuun täytyy tottua, mutta jos olet jo käyttänyt curryä, ei kurkuman maku ole ongelma.

Vinkki: Värjää kurkumalla pullataikina keltaiseksi.

Kokeile kurkumaa, suosi luomua.

Minä olen saanut siitä apua nivelrikon aiheuttamiin ajoittaisiin kipuihin, mutta se edellyttää kurkuman päivittäistä käyttöä. Kurkuma on vain yksi osa terveellistä ruokavaliota, eikä sitäkään saa käyttää liikaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s