Stressille kyytiä!

Mieli rauhoittuu luonnossa

Tiesitkö, että useimpian kroonisten sairauksian taustalla on pitkittynyt stressi ja sen aiheuttama elimistön tulehdustila. Pieni määrä stressiä on hyväksi ja saa meidät toimimaan, mutta pitkään jatkunut stressi on pahaksi ja meidän tulisi opetella tapoja lieventää sitä. Elämässä on tilanteita, jolloin pitkään kestävää stressiä ei voi välttää: läheisen vakava sairastuminen, vaikea avioliitto, työhuolet, työttömyys – syitä riittää.

Miten lievität stressiä!

Monet tutkimukset ja oma ja ystävieni kokemukset kertovat luonnossa oleilun olevan yksi parhaista keinoista lieventää stressiä. Yksin luonnossa oleminen ilman älylaitteita ja jopa ilman puhekaveria on ihan parasta lääkettä stressiin ja muistan hyvin nuorena äitinä omissa elämän aallokoissa kokeneeni välttämättömäksi päästä hetkeksi ihan yksin metsään, halata puita, kuunnella metsän huminaa, lintujen laulua, kaikkia tuoksuja. Luonnossa ei tarvitse viipyä kuin ehkä parikymmentä minuuttia, tai jopa muutaman hengenvedon verran – yksin, ilman älylaitteita, vain luonnon äänet, tuoksut ja humina läsnä.

Joissain tapauksissa stressin oireet jäävät huomaamatta, koska niiden oletetaan kuuluvan normaaliin elämään. Tilanne kuitenkin saattaa olla keholle erittäin kuormittava, ja jokaisen olisi hyvä oppia tunnistamaan omat rajansa ja voimavarojen riittävyys ennen kuin on liian myöhäistä.

Stressin hallintaa on pyrittävä opettelemaan heti kun stressi iskee oli sitten syynä työ, elämän tapahtumat, sairaudet, avioliiton ongelmat, avioero, läheisen vakava sairaus.

Tai kun tuntuu, että päässä pyörii miljoona tekemätöntä asiaa ja stressitasot ovat huipussaan, lähde kävelylle.

Tuore tutkimus todistaa, että jo 20 minuutin oleskelu luonnon keskellä laskee stressihormonin määrää elimistössä huomattavasti. Ja ulkoilun ei tarvitse olla edes reipasta: myös puistonpenkillä istuminen madaltaa kortisolitasoja.

Kahdenkymmenen minuutin luontohetki on tehokkain, kun siihen ei kuulu aerobista treeniä, älylaitteita, ystävän kanssa keskustelua tai edes kirjan lukemista.

Myös lapsella voi olla stressiä. Auta häntä luonnon avulla, vie hänet lyhyelle metsäretkelle, puistoon, pellolle, omaan lempipaikkaasi vain oleilemaan.

Tässä lähialueella päiväkodit vievät melkein ympäri vuoden useita kertoja viikossa päiväkoti-ikäisiä metsään – ehkä ajatellen mikrobiomia ja metsästä saatavia terveellisiä mikrobeja tai muuten vaan, mutta samalla lapset saavat mitä parhainta stressihoitoa.

Omia lempimaisemiani

Aamuaurinko. Sen katselu ja ensimmäisten talviauringon säteiden osuminen keittiön seinään on yksi päivieni parhaimpia hetkiä.

Maalaismaisema Espoon Keskuksessa – silmä ja sielu lepää kaikkina vuodenaikoina.


Peltoaukea. Aamuauringossa lämpenevät mehiläispesät odottavat kevättä.
Reunustan koivujen latvoissa linnut jo nyt laulavat kevätlaulujaan. 20 peipon parvi on jäänyt tälle alueelle viereisen korjaamattoman rypsipellon toimiessa niille siemenparatiisina.

Metsä – suurin rakkauteni.

Ja jos et pääse ulos, on kukkien ja kasvien kanssa puuhastelu, niiden tutkiminen, tuoksuttelu, siementen kylväminen ja sormien painaminen multaan yksi keino lievittää stressiä.

Kerro kommenttikentässä, miten sinä lievität stressiä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s