Ostin Polar A370 urheilukellon; onko siitä mitään hyötyä?

Sain rannekkeen (kellon) reilut viikko sitten ja ensin ajattelin, että mitä ihmettä mä tällä teen? Syy miksi sen tilasin oli, että halusin sykemittarin, jotta voisin seurata sykettäni erilaisissa kävelyvauhdeissa, kuntosalilla jne. Olin jo laskenut laskennallisen maximisykkeeni ja tavoittelin aerobisen liikunnan aloittamista/tehostamista.

Aktiivisuusrannekkeella (kellolla, älykellolla – rakkaalla lapsella on monta nimitystä) se käykin helposti. Järjestelmään syöttämäni syntymäajan perusteella sain valmiina kävelyn syketasot, joista näin, mikä on minun maximisyke (sama kuin itse olin laskenut) ja millä sykkeellä liikunta muuttuu aerobiseksi ja anaerobiseksi. Muutin sitten muiden lajien lukemat vastaamaan järjestelmän laskemia arvoja.

Kello muuten ladataan joko tietokoneelta tai seinästä (edellyttää USB-sovitinta, joita yleensä löytyy esi. puhelimen laturista. Varmista kuitenkin, että sovittimessa on merkintä ”output 5Vdc” ja että sen antama virta on vähintään 500 mA. Käytä vain asianmukaisesti hyväksyttyä USB-virtasovitinta (merkintä ”LPS”, ”Limited Power Supply”, ”UL listed” tai ”CE”). Mutta tietokoneelta lataaminen käy myös näppärästi samalla kun laite ja ohjelmisto synkronoituvat. Asensin sekä tietokoneelle että puhelimeen Polar Flow sovelluksen, jota tarvitaan. Puhelimellani (iPhone) se ei toimi mielestäni kunnolla, mutta pöytäkoneella sitäkin paremmin.  

Tositekijät mittaavat/mittauttavat oman todellisen maximisykkeensä, mutta minulle riittää tällä hetkellä tämä laskennallinen syke, koska ikää jo on, enkä tässä vaiheessa ainakaan halua lähteä kovasti revittelemään ainakaan omin nokkineni. Minun liikuntatarpeet pystyn kyllä täyttämään näillä laskennallisilla arvioilla. Mutta katsotaan, mihin mummo yltää 🙂 🙂

Mittaan nyt kävelyä, kuntosalitreeniä, joogaa, sauvakävelyä ja lisäsin juuri Mindfulness -harjoitukset ja olenkin jo huomannut, että ko. harjoituksen aikana tosiaan sydämen syke laskee hyvinkin alas ja keho rauhoittuu samoin kuin joogassa, vaikka siinä jotkut asanat taas nostavat sykettä lievästi.

Polarin sivuilla on kirjoitus ja vinkkejä oman maximisykkeen laskemisesta juoksua varten.

Aktiivisuusranneke on tämän menneen viikon aikana selvästi kannustanut reippaampaan kävelyrytmiin, mutta mitään hurjan hurjaa vauhtia ei tarvitse mennä, jotta rasvanpoltto-% olisi suuri = reipas pitkähkö kävelylenkki polttaa rasvaa selvästi enemmän prosentuaalisesti kuin kuntosalitreeni ainakin mittausten mukaan ja minun tapauksessani.

Mutta olen vasta rannekkeen käytössä niin alkumetreillä, että tosiaan nähtäväksi jää, miten innostun syventämään tietojani ja opettelemaan lisää.

Mutta nyt jo voin suositella aktiivisuusrannekkeen/kellon hankintaa. Ihan halvinta tuntematonta mallia ei ehkä kannata ostaa. A370 toimii minulle myös rannekellona, onhan se aina nykyisin ranteessani. Valo ja numerot syttyvät kuvaruudulle nappia painamalla.

Unen seuranta

Mielenkiintoista on sitten unen seuranta. Olen saanut jo hyvin tietoa omasta uneni laadusta, ja huomaan, että se aika, jonka nukun, on ns. hyvää unta. Joskus nukun liian vähän ja siitäkin Polar ilmoittaa, mutta yleensä jo itsekin tiedän syyn, miksi näin on.


Polar kirjoittaa Polar Sleep Plus -analyysistä,
joka on myös Polar A370:ssä

Miksi unta pitäisi seurata?

Unen seuranta antaa realistisen kuvan omista nukkumistavoista ja unen laadusta. Se kertoo unirytmistäsi ja unesi kaavasta. Kun saat selville kuinka paljon ja kuinka hyvin todellisuudessa nukut, pystyt tunnistamaan, mitkä asiat arkirutiineissasi voivat vaikuttaa nukkumiseesi ja kaipaavat muutosta. Nukkuminen on aina yksilöllistä. Sen sijaan, että vertaat unitilastojasi muihin sinun kannattaa seurata nukkumistapojasi pitkällä aikavälillä, jolloin saat kattavan käsityksen nukkumisestasi.

Polarin tutkimustiimin kehittämä Polar Sleep Plus™ on edistyksellinen unen seurantajärjestelmä, jonka älykkäät algoritmit mittaavat automaattisesti 3D-kiihtyvyysanturia hyödyntämällä unen ajoitusta, määrää ja laatua. Algoritmi perustuu unipolygrafiaan, joka on yleisin tieteellisessä unitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä. Tämän ansiosta Polarin unianalyysi tarjoaa käyttäjälle entistä tarkempaa tietoa unesta.

Polar Sleep Plus™ kertoo, kuinka kauan nukuit yön aikana, oliko unesi jatkuvaa vai katkonaista ja milloin unesi katkokset tapahtuivat. Lisäksi se antaa palautetta unesi laadusta ja kestosta. Palaute ja yksityiskohtaiset tiedot unestasi ohjaavat sinua parantamaan unirytmiäsi ja auttavat tunnistamaan, mitkä päivittäiset rutiinisi voivat vaikuttaa uneesi ja tarvita muuttamista. Polar Flow-palvelu pitää kirjaa unesi ja hereilläoloaikasi rytmistä pitkällä aikavälillä. Näet, kuinka kauan ja milloin olet nukkunut viikkotasolla. Voit myös verrata uniaikaasi, varsinaisen unesi prosenttiosuutta ja unesi yhtenäisyyttä omaan tyypilliseen tasoosi. Tyypillinen taso on yhden kuukauden liukuva keskiarvo.

Mitä Polar Sleep Plus™ mittaa?

  • Uniaika

Tarkoittaa ajanjaksoa nukahtamisen ja heräämisen välillä. Polar-laitteesi tarkkailee kehosi liikkeitä ja huomaa, kun nukahdat ja heräät. Kunkin yön jälkeen sen tietoja verrataan määrittämääsi unen tavoiteaikaan, jotta näet, saatko haluamasi määrän unta. Olet saavuttanut unesi tavoiteajan, jos uniaikasi on enintään 15 minuuttia lyhyempi kuin unesi tavoiteaika.

  • Keskeytykset

Normaalin yöunen aikana tapahtuu useita lyhyitä ja pitkiä keskeytyksiä, jolloin ollaan valveilla. Keskeytysten muistaminen jälkikäteen riippuu niiden kestosta. Lyhyitä keskeytyksiä ei yleensä muisteta. Pitkät keskeytykset voidaan muistaa, jos niiden aikana noustaan ylös esimerkiksi juomaan vettä. Keskeytykset näytetään keltaisina palkkeina uniaikajanalla.

  • Varsinainen uni

Varsinainen uni tarkoittaa unessa oltua aikaa nukahtamisen ja heräämisen välillä. Se siis tarkoittaa uniaikaa, josta on vähennetty keskeytykset. Varsinainen uni sisältää vain sen ajan, jonka todella olit unessa. Varsinainen uni voidaan esittää prosenttiosuutena [%] ja kestona [h:min].

  • Unen yhtenäisyys

Unen yhtenäisyys kuvaa unesi yhtäjaksoisuutta. Unen yhtenäisyyttä arvioidaan asteikolla 1–5 siten, että 5 tarkoittaa erittäin yhtäjaksoista unta. Mitä pienempi arvo, sitä katkonaisempaa unesi on ollut. Hyvä yöuni koostuu pitkistä keskeytymättömistä unijaksoista, jolloin keskeytyksiä ei tapahdu usein. Hyvä yhtenäisyys (3–5) tarkoittaa, että olet herännyt satunnaisesti ja nukkunut pitkiä yhtenäisiä jaksoja. Olet voinut nukkua hyvin, vaikka et saisi korkeinta unen yhtenäisyysarvoa, sillä arvot 3–5 ovat hyviä arvoja. Matala yhtenäisyyden arvo (1–2) puolestaan tarkoittaa, että olet herännyt usein ja nukkunut lyhyissä jaksoissa. Unen yhtenäisyys on yksilöllistä, joten arvojen vertaaminen toisten arvoihin ei kannata.

  • Oma arviointi

Objektiivisten unitietojen lisäksi Flow-palvelu kannustaa myös arvioimaan omaa unta päivittäin. Voit arvioida viisiportaisella asteikolla, miten hyvin nukuit edellisenä yönä: erittäin huonosti – huonosti – ihan hyvin – hyvin – erittäin hyvin. Kun vastaat tähän kysymykseen, saat pidemmän tekstipalautteen unesi kestosta ja laadusta. Palautteessa huomioidaan myös oma subjektiivinen arviosi ja palautetta muokataan sen mukaan.

  • Palaute

Saat palautetta unesi kestosta ja laadusta. Palaute kestosta perustuu (ajanjakso nukahtamisen ja heräämisen välillä) verrattuna . Palaute laadusta perustuu prosenttiosuuteen ( vähennettynä keskeytyksillä) verrattuna ikään liittyviin raja-arvoihin ja (kuinka yhtenäistä tai katkonaista unesi oli). Lyhyt palaute perustuu mitattuihin objektiivisiin tietoihin unestasi. Jos olet arvioinut unesi, saat pidemmän palautteen, jossa huomioidaan myös oma arviosi.

Lyhyen kokemukseni perusteella suosittelen aktiivisuusranneketta.

Kerro kommenteissa, onko sinulla aktiivisuusranneke ja oletko tyytyväinen sen käyttöön?

Yksi vastaus artikkeliiin “Ostin Polar A370 urheilukellon; onko siitä mitään hyötyä?

  1. Olen hankkinut itselleni Ouran, ja erityisesti pidän sen liikunnan ja unen seurannasta sekä analyysien monipuolisuudesta. Erinäisten haasteiden vuoksi en vielä ole kovinkaan pitkällä sen käytössä, mutta pitää ottaa itselleen aikaa lukea artikkelit huolella. On minulla myös halpisälykello, joka sekin on hyvä apu muistuttamaan liikkumisen tärkeydestä. Kyllä nämä apuvälineet auttavat herättämään itsensä hoitamisessa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s