Miksi paino ei laske?

Nyt -19 kg ja paino laskee edelleen. Miksi näin ei tapahtunut elämäntapamuutokseni alussa?

Monet kertovat kokemuksenaan, että ovat laihtuneet vaikkapa 20 kg muutamassa kuukaudessa, mutta minä en voi nopeudella kehua – onneksi. 19 kiloa on tippunut toistaiseksi ja aikaa on mennyt 15 KUUKAUTTA. Enkä ole varsinaisesti laihduttanut, mutta sitä enemmän olen tehnyt elämäntapaani ja ruokailutottumuksiini muutoksia. Ja kun muistaa, että olen varsinainen tunnesyöppö, niin olen kyllä tyytyväinen. Kovasti on kuitenkin vielä töitä vatsamakkaroiden parissa, kuten kuvasta huomaat.

Mutta alussa painoni ei pudonnut grammaakaan!

Mitään ei tapahtunut, ei yhtään mitään. Paino junnasi paikallaan kuukausikaupalla, välillä tippui pari kiloa ja nousi jälleen entisiin lukemiin. Tunnollisesti opiskelin uusia tapoja ja onneksi vaan jatkoin. Sitten tuli totuuden hetki, mitä oikein tein väärin.

Niinpä aloin vähän tarkastella syömisiäni, ja vaikka luulin, että söin juuri niinkuin on neuvottu muutosvalmennuksessa, söin kuitenkin ihan liikaa hiilihydraatteja ja rasvaa päivittäin.

Oikeaoppisen muutosystävällisen lautasen tulisi koostua noin kourallisesta jotakin hyvää kasvi- tai eläinproteiinia, toinen kourallinen mahdollisimman hitaita hiilareita ja puolet lautasesta värikästä salaattia tai kasviksia. Rasvana hyvät öljyt (joku käyttää myös voita, minä en), pari pähkinää, avokadoa.

Avokadoa juu söin, välillä neljäkin päivässä. Arvatkaa, mikä kalorimäärä.
Ja luulin syöväni sopivasti. Aloin pohdiskella ja tunnustella mm.

 • milloin minulla on oikeasti nälkä,
 • olenko jo noin 80 % täysi,
 • olinko syönyt tarpeeksi proteiinia,
 • söinkö riittävästi ruoka-aineita jotka sisältävät paljon ravintoaineita (vitamiineja, hivenaineita, antioksidantteja).

Nälkäähän on useita eri laisia

Nälän eri tyypit (Lähde: Muutos.net)

On olemassa viisi erilaista nälän tyyppiä, joiden tiedostaminen ja ymmärtäminen on tärkeää hyvinvoinnin edistämisessä. Aloin tunnustella ja miettiä aina, kun halusin syödä, onko minulla oikeasti nälkä ja pikkuhiljaa aloin tunnistamaan nälän eri tyyppejä.

Mitä oikea nälkä on? Yksinkertaisesti nälän tunteminen on kehon tapa viestiä sitä, että pysyäkseen elossa meidän on syötävä. Nälän tunteen kokeminen motivoi hyvinkin vahvasti syömään (joskus liian vahvasti ja liikaa).

Vaikka syömme vatsamme täyteen, käy usein niin, että saamme liikaa energiaa ja aivan liian vähän vitamiineja, mineraaleja ja muita ravintoaineita.

Näin voi käydä, jos syö ravinneköyhää ruokaa eli ruokavaliosta puuttuu tai on liian vähän erilaisia kasviksia, hedelmiä, vihanneksia ja on taas liikaa hiilihydraatteja ja jopa huonoja rasvoja.

Ongelma on siinä, että keho viestii meille nälkää, mutta ei osaa kertoa, mitä me oikeastaan tarvitsemme – ei ennenkuin opimme vähitellen kuuntelemaan ja kuulemaan kehon viestejä.

Käymässäni vuoden mittaisessa Muutosvalmennuksessa nälän tunteet jaettiin viiteen eri tyyppiin:

Nälkä 1: Vaihtelu ja ravintoainepuutos

Jos syömme vain yhtä ruokaa, saamme suuren määrän sen sisältämiä hyviä ravintoaineita, kuten rautaa, kalsiumia ja magnesiumia. Samalla saamme kehoomme liikaa kyseisen ruoan huonoja puolia ja sen lisäksi kehomme jää vajaaksi kaikista niistä ravintoaineista, joita ko ruuassa ei ole.

Kun olemme nälkäisiä ja vaikka mielestämme olemme syöneet riittävästi, tulisi meidän miettiä: olenko tänään syönyt riittävästi kasviksia, vihanneksia ja muita ruoka-aineita, joissa on paljon ravintoaineita, vai olenko syönyt ihan liikaa hiilihydraatteja ja vieläpä huonolaatuisia.

Samoin jos syömme täsmälleen samaa ruokaa monta kertaa peräkkäin tai muuten liian usein, alkaa sitä kohtaan tulla tietynlainen tylsistyminen ja kehon luontainen vastustusreaktio. Tuolloin keho saattaa viestiä nälän tunteella – ”hei haluan jotakin muuta kuin tätä samaa jatkuvasti”. Mulla on juuri nyt vähän tämä nälkä: olen parilla aterialla syönyt hyvää, ravitsevaa risottoa ja nyt keho selvästi viestii, että ”nälkä on, mutta ei risoton nälkä”.

2. Alhainen verensokeri

Verensokerin lasku saattaa muutta hetkellisesti jopa persoonallisuutemme ja kun nälkä on riittävän suuri, niin meistä voi tulla kiukkuisia ja vihaisia. Liiallisesta nälästä johtuvat mielialan muutokset johtuvat siitä, että keho erittää enenevässä määrin adrenaliinia.

Painonhallinnalle on haitallista päästää verensokeri liian alas, koska nälkäisenä tekee usein huonoja ruokavalintoja ja tämä onkin yksi syy sille, että monet laihdutusruokavaliot ja dieetit epäonnistuvat. Kun verensokeri menee riittävän alas, ei kenenkään itsekuri enää estä syömästä ihan mitä vaan ja mieluiten hiilihydraatteja, sokerituotteita tai mitä vaan, joka nostaa verensokerin nopeasti. Silloin ei tee kyllä mieli herkullista salaattia :).

Ruokavälien tulisi olla riittävän tiheät ainakin siihen saakka, kunnes opit ennakoimaan ja tunnistamaan nälkäsi ja mistä se johtuu.

3. tunnesyöminen

Tunnesyöminen liittyy etenkin siihen, että haluamme saavuttaa jonkin tietyn tunnetilan syömisen avulla. Eikä se tapahdu tietoisesti – tyyliin, nyt minä haluan tuntea oloni rauhalliseksi, vaan se tapahtuu kyllä autopilotilla ja jälkikäteen on helpompi tutkailla, mistä se johtui. Näin, ennenkuin opit jo ennakkoon tunnistamaan, että ahaa, nyt mulla ei ole oikeati nälkä, vaan joku emotionaalinen tarve kuljettaa mua jääkaapin suuntaan.

Tunnepohjaisella syömisellä pyritään tietoisesti tai tiedostamatta muuttamaan nykyinen, yleensä negatiivinen tunnetila joksikin toiseksi, useimmiten positiivisemmaksi tunnetilaksi ruoan avulla. Monien herkkujen sisältämä rasva ja sokeri aiheuttavat aivoissamme hetkellisen mielihyvän tunteen, jolla moni turruttaa haitallisia tunteita.

4. Tyhjän vatsan nälkä

Vatsalaukku pystyy venymään normaalista koosta ihan hurjasti suuremmaksi, kunhan vaan täyttää sen ruualla lyhyen ajan sisällä toistuvasti, eikä vaan anna vatsalaukun tyhjentyä.

Vatsalaukun tyhjentyessä se palautuu taas normaaliin kokoonsa. Nykyisin kun syömme huomattavan suuria annoksia jatkuvasti, vatsalaukku ei ehdi tyhjentyä ja palautua normaaliin kokoonsa, kun olemme jo syömässä uutta ateriaa.

Tämän takia liikalihavuutta saatetaan hoitaa mahalaukun ohitusleikkauksen avulla, jossa vatsalaukun kokoa pienennetään. Tällöin sinne ei mahdu ruokaa enää yhtä paljon kuten ennen. Aina parempi tapa on ”pienentää” vatsalaukun kokoa siten, että antaa vatsalaukun välillä vetäytyä normaaliin kokoonsa eikä ahda sinne ruokaa heti, kun se on tyhjentynyt.

Alussa voi tuntua kummalliseltä ja tyhjältä, kun vatsalaukku on tyhjä ruuasta, mutta se ei vielä tarkoita, että tarvitsisimme taas ison annoksen ruokaa venyttämään vatsalaukkua lisää.

Se, mitä keho yrittää viestiä tyhjän vatsan tunteella, on usein puutos jostain ravintoaineista tai nesteestä, vaikka et ole oikeasti nälkäinen.

Vaatii hieman aikaa, että oppii tunnistamaan, mikä nälkä milloinkin vaivaa.

5. Janosta johtuva nälkä

Kasvisvoittoisessa, prosessoimattomassa ravinnossa saamme myös paljon nestettä, eikä jano samalla tavalla yllätä. Mutta jos/kun syömme hyvin prosessoitua, suolaista ja jopa kuivaa ruokaa, jää keho ilman tarvitsemaansa nestettä. Tästä syntyy noidankehä – jatkuva nälkä, vaikka itseasiassa keho haluaa lisää nestetä ja syöty suolan määrä vaatii sitä myös. Keho viestii väärin – syö lisää, syö lisää.

nämä vinkit auttoivat minua ja paino lähti pysyvään pudotukseen

Jos painosi ei kaikista ruokailutottumusmuutoksista huolimatta putoa, toimi näin (minulla nämä vinkit toimivat):

 1. Opettele tunnistamaan nälän yllä luetellut eri muodot
 2. Kun tulee näläntunne, juo ensin 1-2 lasillista vettä. Näläntunne katoaa usein.
 3. Huolehdi siitä, että syöt riittävästi erivärisiä kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä joko aterian yhteydessä, smootheina tai mehuina
 4. Vähennä hiilihydraattien määrää.
 5. Opettele myös jättämään lautaselle, kun tunnet olevasi 80 % täynnä. Laita loput jääkaapiin ja syö seuraavalla aterialla.
 6. Syö alussa riittävän tiheästi esim. 3 tunnin välein. Kun opit tunnistamaan kehosi viestejä ja nälän eri muotoja paremmin, voit pitää pidempiäkin taukoja (muista kuitenkin juoda vettä)
 7. Lisää liikuntaa. Noin 45 minuutin reipas kävely joitakin kertoja viikossa saa jo ihmeitä aikaan.
 8. Huolehdi siitä, että nukut riittävästi.
 9. Älä syö neljää avokadoa päivässä, kuten minä 🙂 🙂

Vähitellen opit kuuleman ja ymmärtämään kehon viestit, ja tiedät milloin tarvitset enemmän proteiinia, milloin lisää rasvoja, milloin muutoksia kasvisten suhteen. On ollut mielenkiintoista huomata, että näin todellakin tapahtuu, vaikka en ensikuulemalta sitä uskonutkaan.

Menestystä painonhallinnassa ja muutoksen tiellä.

2 vastausta artikkeliin “Miksi paino ei laske?

 1. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Ajattelen usein, että syynä ylipainon ja ’huonon’ olon kokemukseen on epätietoisuus itselle sopivasta ruuasta. Olemme vissiin menettäneet nykyisen yltäkylläisyyden aikana tunnistaa eri ruoka-aineita ja niiden vaikutuksia. Tunnistan itseni, ja siksi luen mielenkiinnolla juuri sinun kokemuksiasi opiksi itselleni!

 2. Hei Ullastiina ja anteeksi, etten ole vastannut aikanaan kommenttiisi. Olen samaa mieltä kanssasi ja vie aikansa ennen kuin oppii kuuntelemaan ja kuulemaan, mitä elimistö viestii. Ja valmiiksi ei tule koskaan, nyt yritän selvittää, mikä ihme aiheuttaa lieviä ruuansulatusvaivoja – voi olla ihan siitäkin kiinni, että en aina kuitenkaan muista pureskella ruokaani riittävän hyvin. Elise

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s