Tue hyvinvointiasi vihermehuilla

Olen tehnyt ”vihermehuja” jo ehkä kolmisen vuotta – alussa päivittäin, mutta nykyisin aina kun siltä tuntuu. Kaikki alkoi siis noin kolme vuotta sitten kun ostin black friday -myynnistä kuvan mehulingon. Se onkin ollut kovassa käytössä ja vähän alkaa kytkin jäykistyä, mutta ehkä sillekin voi jotakin tehdä. Valitsin mehulingon, jolla ei oikein pysty mehustamaan kovia vihanneksia kunnolla ja siihen käykin parhaiten mehupuristin. Olen hyvin kuitenkin pärjännyt mehulingolla ja vähän kovemmat vihannekset ja hedelmät lisään smootheihin.

Miksi kannattaa mehustaa? Ihan yksinkertaisesti, koska siten saat hurjan määrän helposti imeytyviä ravinteita! Mutta sen lisäksi mehu imeytyy helposti suolistosta ja näin elimistösi saa suuren määrän tarpeellisia ravinteita ilman, että ruuansulatusjärjestelmän täytyisi tehdä kovasti työtä.
Mutta jos mehustaminen ei tunnu sinusta kokeilemisen arvoiselta asialta, niin pärjäät kyllä ilmankin.

Tuossa ylimmässä kuvassa olen muuten mehustanut tyyliin ”mitä kaapista löytyy” ja siinä on tilliä, lehtikaalia, porkkanoita, punaista ja vihreää paprikaa, varsiselleriä. Jos haluat kirkaamman vihreää juomaa, käytä makeahkona osana vaikkapa päärynää. Tuossa porkkana ja punainen paprika tekee muuten vihreästä mehusta vähän ”suttuisen” väristä.

Innostuksen mehustukselle sain katseltuani muutaman Tara Langen youtube -videon ja kuultuani hänen kokemuksistaan. Ihan ensimmäisenä ostin hänen E-kirjansa Vihermehu – Luonnon voimaa lasissa

Netistäkin löytyy paljon tietoa ja ohjeita mehustamisesta, mutta olin tyytyväinen myös tähän E-kirjaan. Alussa en tiennyt yhtään, että miten tästä nyt sitten aloitetaan ja niinpä ensimmäiset mehustukset teinkin aivan ohjeiden mukaan (myös laitteen mukana tuli hyvä ohjekirjanen). Nykyisin jo mehustan ihan intuitiolla tosiaan tyyliin ”mitä kaapista löytyy”, useimmiten noudattan suhdessa 70/30 eli 70 % kasviksia 30 % hedelmiä tai pelkkiä kasviksia (maku saattaa tuolloin olla vähän tuhti).

Vihermehu ainakin minun tapauksessa johtaa vähän harhaan, sillä ihan kaikissa mehuissani ei ole mitään vihreää. Otanpa esimerkiksi Aurinkojuoman, jossa on vain appelsiineja, porkkanoita ja muutama tippa Tangerine -eteeristä ravintolisäöljyä. On muuten hyvää, vaikka hiilihydraatteja tulee kyllä runsaasti. Kunnon vihermehu sisältää siis noin 70 % vihreää ja 30 % vähän makeampaa eli tuohonkin olisi voinut laittaa vähemmän appelsiinia ja porkkanoita ja paljon lehtiselleriä ja vaikkapa parsakaalin varsia (ei kukintoja, ne ovat kuivia ja varsissa on ehkä eniten ravinteita), kesäkurpitsaa, kurkkua jne.

Mutta Aurinkojuomalla oli oma tarkoituksensa pimeänä syysiltana 🙂

Ja entäpä tuo punainen vihermehu 🙂 . Siinä on kyllä myös vihreitä aineksia, mutta punajuuri värjää ja tekee siitä Punaisen Pommin.

Alla olevassa kuvassa näkyy hyvin eri kasvisten mehustus-alla ja päällä on porkkanaa ja välissä kaikki vihreät. Aika kauniisti, vai mitä. Mehustuksessa muodostuu myös vaahtoa, joskus hyvinkin paljon, mutta se on ihan normaalia.

Omenoita, varsiselleriä ja inkivääriä, kaikki luomua.

KAALIMEHUA
Kaalimehua ei saa juoda esim. päivittäin, tai kovin usein. Huippujuoma liikaa nautittuna voi myös olla haitallista ja siheuttaa munuais/virtsakiviä. Veikkaan kyllä, että sais juoda aika kauan ja joka päivä, mutta mulle kaalimehun teko ja juonti on kyllä ihan satunnaista. Kun mehustaa, on järkevintä käyttää paljon eri vihanneksia ja kasviksia sekä vain vähän hedelmiä.

undefined

mikä ero on smoothiella ja vihermehulla?

 • Ne valmistetan eri laitteella. Smoothie tehdään blenderillä, mehu mehustimella.
 • Smoothiessa ainesosien kuitu rikotaan blenderillä, joten se on helpompi sulattaa.
 • Vihermehussa kuitu on kokonaan eroteltu pois ja jäljelle jää vain mehu ja vesiliukoinen kuitu.
 • Vihermehussa saat määrällisesti enemmän ravintoaineita.
 • Vihermehu keventää kun smoothie taas täyttää.
 • Smoothiella et voi tehdä paastoa, vihermehuilla voit.
 • Eivät sulje toisiaan pois; voit juoda aamulla vihermehun ja iltapäivällä smoothien.

Mehustuksen periaatteita

 1. Kasvisten ravinteista on 80-95 % mehussa.
 2. Mehustus erottelee kovat kuidut mehusta, jolloin saat määrällisesti paljon enemmän ravintoaineita, eikä elimistösi tarvitse käyttää energiaa ruuansulatusprosessiin pyrkiessään työstämään kuituja (huom. myös kuidut ovat tärkeitä elimistöllesi, ja voit hyödyntää mehustuksesta ylijääneet kuidut esim. erilaisiin kasvispihveihin lisäämällä mausteita, kananmunan ja jotain nestettä)
 3. Käytä luomutuotteita, jos mahdollista. Mutta jos luomukasviksia ei ole saatavilla, tai niiden hinta ei sovi kukkarollesi, mehusta silti (ensisijaisesti kotimaisia kasviksia, toissijaisesti tuontikasviksia). Luomutuotteissa on sekin etu ettei niitä tarvitse useimmiten kuoria.
 4. Mehusta mahdollisimman monipuolisesti eri kasviksista, juureksista ja hedelmistä.
 5. Aloita yksinkertaisesti esim. varsiselleristä ja porkkanasta. Porkkanaa noin kolmasosa varsisellerin määrästä ja se makeuttaa sopivasti mehun.
 6. Kokeile rohkeasti.
 7. Säilytä valmis mehu mieluiten lasiastiassa ja aina parempi, jos se tulee juotua melko pian valmistumisen jälkeen.

Otan tähän vielä tarinanmuotoisen suoran lainauksen kirjasta Vihermehu – luonnon voimaa lasista, joka tarina kiteyttää hyvin mehustuksen edut:

”Sinulla on tärkeä päivä tulossa. Haluat syödä ravitsevan aamupalan. Edessäsi on iso lautanen täynnä erivärisiä tuoreita kasviksia. Selleriä, lehtikaalia, kesäkurpitsaa, kurkkua, inkivääriä, omenaa, porkkanaa ja ananasta. Tiedät niiden sisältävän varsinkin raakana suurenmoisen määrän vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja, flavonoideja ja entsyymejä. Kestäisi kauan pureskella ne raakana (inkiväärin kanssa voisi tulla ongelmia) ja olisit aivan täynnä. Kaikki energiasi menisi suolistoon, kovien raakakuitujen sulattamiseen. Kuluu vain muutama minuutti, kun olet hurauttanut kaikki yllämainitut ainekset mehustimessa herkulliseksi mehuksi.”

”Kun mehustat itse valitsemistasi hyvistä raaka-aineista tarjoat kehollesi parasta ravintoa, koska kunnioitat ja rakastat itseäsi.” -Tara Lang

2 vastausta artikkeliin “Tue hyvinvointiasi vihermehuilla

 1. Kiitos, sain paljon tietoa tästä tekstistäsi! Aina ei pysy mukana sanan varsinaisessa merkityksessä, kun noita lainasanoja tulee arkipuheeseen enemmän. Niinpä smoothiet ja vihermehut ovat kyllä olleet suloisesti sekaisin päässäni!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s