Villiyrttikausi on alkanut !

Hortoilu eli luonnon yrttien keräily ja hyödyntäminen jokapäiväisessä ruokailussa on mukaansa vievä harrastus, joka antaa paljon: ulkoilua raittiissa ilmassa ja luonnossa, tutustumista kasveihin ja niiden käyttöön ravintona, ilmaista ruokaa, terveyttä ja hyvää oloa — myös talven varalle.

Ja mikä aiva mahtavaa, hortoilukausi on ainakin etelässä jo alkanut. Mutta pohjoisempanakin kannattaa jo katsastaa aurinkoiset paikat, talojen seinustat ja mihin vaan aurinko jo säteillään lämmittää. Valo on lisääntynyt niin hurjasti, että tarkkana saa olla, ettei hyvin nopeasti tuleva ja nopeasti menevä villiyrttikausi mene ohi – jälleen kerran – kuten minullekin on joskus käynyt.

NOKKONEN

Nokkosia löytyy jo kun vaan osaa katsoa jalkoihinsa oikeissa paikoissa. Ensimmäiset nokkosmaistiaiset keräsin jo maaliskuun alussa, mutta viime aikoina niitä on löytynyt vähän enemmänkin. Nokkonen on niin ihanan näköinenkin kun se on pieni ja joudun kaivamaan niitä esiin viimevuotisten heinien, havujen ja risujen seasta. Ravintoarvot nokkosessa ovat nyt korkeimmillaan ja tuoksu on NIIN voimakas.

Viime talveksi olin kuivannut nokkosia aivan liian vähän, sillä ne loppuivat jo alkusyksystä. Tänä vuonna tarkoitukseni on kuivata niitä huomattavasti enemmän talven varalle. Siihen tarkoitukseen olenkin jo kerännyt tyhjiä lasipurkkeja ja paperipusseja talteen.

Kuivaus on minun tapani säilöä villiyrttejä myöhemmin käytettäväksi. Nokkosen kuivaus onnistuu nopeasti ihan saunan lauteilla, lattialämmityksen päällä tai kiertoilmauunissa, MAX 40 asteen lämmössä etteivät ravintoaineet katoa. Nokkonen saattaa sisältää paljon nitraatteja, joten sen voi ryöpätä max minuutin ajan kiehuvassa vedessä (älä heitä vettä pois, vaan käytä se vaikka kukkien kasteluun). Ryöpätyt nokkoset voi kuivata salaattikuivurissa tai ravistelemalla lävikössä ennen kuin ne laittaa kuivumaan.

Aina en itse malta ryöpätä, vaan laitan nokkoset puhdistuksen jälkeen matalassa lasiastiassa lauteille ja ne ovat jo seuraavana aamuna rutikuivua ja valmiita murskattavaksi lasipurkkiin odottamaan käyttöä.

MITEN NOKKONEN TUKEE TERVEYTTÄ JA HYVINVOINTIA?

Nokkonen sisältää runsaasti rautaa, kalsiumia, magnesiumia, mangaania, piitä, beetakaroteenia, foolihappoa, C, D ja K-vitamiinia. Se lisää virtsaneritystä ja nopeuttaa sekä myrkkyjen että kuona-aineiden poistumista elimistöstä. Lisäksi nokkonen hoitaa suolistoa, virtsateitä, maksaa ja munuaisia sekä lisää vastustuskykyä – eikä maksa mitään 🙂

– Nokkonen poistaa elimistöstä virtsahappoa ja voi helpottaa oloasi, jos kärsit nivelvaivoista tai reumasta.

– Nokkonen on rautainen ystävä, jos kärsit ohuista ja elottomista hiuksista tai kyntesi ovat huonot.

– Nokkonen on jokaisen miehen paras ystävä sillä se virkistää, energisoi ja ehkäisee eturauhasen liikakasvua, joidenkin tutkimusten mukaan lisää myös testosteronia.

Jos käytät nokkosta lähes päivittäin, muista varsinkin silloin ryöpätä nokkonen ennen kuivausta. Voit myös pakastaa nokkosta, mutta itse ole kuivauksen kannattaja.

miten käytän nokkosta

Helpointa on rikastaa ruokasi nokkosella eli ripauta 2-4 rkl jauhettua kuivattua nokkosta kokatessa miltei mihin tahansa ruokaan. Näin se uppoaa hyvin myös mahdollisesti ennakkoluuloisille perheenjäsenille ja nostat ruuan ravitsemuksellisen tason ihan uusiin sfääreihin ja pidät luustosi, veresi, sisäelimesi, suolistosi, sydämesi ja aivosi kunnossa.

Voit myös tehdä nokkossämpylöitä tai nokkoslettuja, ja kokeilemalla löydät oikeat nokkosmäärät, mitä haluat käyttää. Nokkosessahan on melko erilainen maku, joka isoina määrinä ei välttämättä maistu kaikille. Aloita kokeilu siis pienilä määrillä esim. 1-2 rkl per taikina.

Ja aamumunakkaani maustan useimmiten nokkosella.

Nyt pienenä nokkonen on parhaimmillaan, mutta myöhemminkin niitä voi kerätä ottamalla talteen yläosan pienimmät lehdet. Ja syksyllä on nokkosen siementen aika.

HUOM. Älä kerää nokkosta lantaloiden, ulkohuusin, teollisuuslaitosten tai kaatopaikkojen läheisyydestä. Noilla paikoilla nokkonen suorastaan rehottaa, mutta sisältää kuitenkin paljon nitraatteja, joka kuormittaa liiallisena elimistöä.

Ja vaan ulkoilemaan ja hanskat, pienet sakset ja pieni astia, pussi tai kori mukaan.

Villiyrttikeräilyni inspiraatio ja vinkit ovat Kivimetsien kurssilta Villiinny Villivihanneksiin. Suosittelen.

3 vastausta artikkeliin “Villiyrttikausi on alkanut !

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s