Uhkaako sinua lohtusyöminen #pysykotona -oloissa

Kyllä, minua ainakin . Mutta elimistö kyllä kertoo, että ”mitäs ihmettä nyt teet mulle” ja se nopeasti herättää minut palaamaan takaisin opittuihin hyviin tapoihin. Tiukka palautusohjelma on aina sama”back to basics”:

  1. Juo vettä säännöllisesti päivän mittaan jopa 2 litraa päivässä.
  2. Syö terveellistä ”muutosystävällistä” ruokaa, jolloin lautaseltasi löytyy puolet kasviksia ja/tai vihanneksia, neljäsosa (kourallinen) jotakin sinulle mieleistä proteiininlähdettä, oikealaatuisia rasvoja, ja halutessasi myös kourallinen hiilareita. Toinen vaihtoehto hiilareille on lisätä vielä enemmän kasviksia, joista saat myös hiilihydraatteja. Itse en syö juuri koskaan leipää.

    undefined
  3. Älä koskaan juo mitään syödessäsi, vaan pureskele ruokasi niin hyvin, että siihen sekoittunut sylki ja amylaasin avulla alkanut hiilareiden pilkkoutuminen auttaa ruuan nielemisessä. Auttamalla ruuan nielemistä juomalla heikennät sen sulamisprosessia.

    Juo vettä tai jotakin sokeroimatonta juomaa vasta ehkä 20-30 min syönnin jälkeen tai sitä ennen. Jos käytätä maitotuotteita, juo mieluiten piimää tai kefiiriä.

4. Syö aina pöydän ääressä pitkään ja hartaasti.

5. Rauhoita tunnesyömishalun iskiessä mielesi hengitysharjoituksilla:

a. Istu rauhallisesti suoraselkäisenä tuolillasi, sulje silmäsi, huomioi miten kroppasi asettuu tuolille, missä kohtaa nipistää, missä kohtaa kiristää, tuntuuko kylmältä vai lämpöiseltä. Hyväksy kaikki tuntemukset ja tunteet, mutta älä jää niihin kiinni. Keskity hengitykseesi ja siihen, miten normaali hengityksesi liikkuu ja miltä se tuntuu vastassa, keuhkoissa, hengitä nenän kautta. Ajatuksesi aivan varmasti lähtevät harhailemaan milloin minnekin, mutta älä yritä muuttaa mitään. Palaa vain ystävällisesti ja rauhallisesti hengittämään.

b. Muuta nyt normaalia hengitystäsi hieman eli vedä henkeä nenän kautta syvälle palleaan saakka ja palleasta alkaen hengitä ulos pitkään ja hartaasti edelleen nenän kautta. Toista tätä muutamia kertoja ja palaa taas normaaliin hengitykseesi ja toista kohdasta a.

Tee tätä niin monta kertaa kuin sinusta tuntuu hyvältä.

Tämä vaatii pientä harjoittelua, mutta stimuloi hyvin kiertäjä- eli Vagushermoa, joka taas on parasympaattisen eli kehoa rauhoittavan hermoston tärkein hermo. Se ulottuu aivorungosta kehon kaikkiin tärkeisiin elimiin, kuten sydämeen, keuhkoihin ja suolistoon, vaikuttaen siten laaja-alaisesti terveyteemme.

Vagushermo on kehomme palautumisjärjestelmän pääkytkin. Se auttaa vähentämään stressiä, ahdistusta ja tulehduksia aktivoimalla parasympaattista hermostoa. Toimii hyvänä rauhoittajana myös lohtusyömisen uhatessa.

Jotain uutta omalla hyvinvointimatkallani

Olen ottanut käyttöön pätkäpaaston johtuen sen tutkituista terveysvaikutuksista.

Kirjoitan pätkäpaastosta lisää seuraavassa artikkelissani.

Ryhdy seuraamaan blogiani ja saat ilmoituksen, kun artikkeli on julkaistu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s