Pätkäpaasto ja painonhallinta sekä solun ”sisäinen kannibalismi” eli Autofagia

Älä syö mitään kuuden jälkeen illalla – vanha painonhallintatapa, joka on pätkäpaastoa ihan yksinkertaisimmillaan.

Jos lopetat syömisen illalla esim. klo 18 ja syöt vasta aamulla klo 6, noudatat pätkäpaaston mallia 12/12, jos taas syöt vasta klo 8, on mallisi 14/10 ja taas jos vasta klo 10 on pätkäpaastomallisi 16/8. Voit toki syödä iltapalan myöhemminkin, kunhan sen jälkeen et edes juo mitään kaloripitoista 12,14 tai 16 tuntiin.

Ensimmäinen luku kertoo paaston pituuden ja toinen luku siis aikaikkunan, jona aikana syöt päivän ateriasi.

Lue myös: Kertovatko geenitestit treenaatko ja syötkö tietämättäsi väärin

Lue myös artikkeli Tunnesyöminen – mitä voit tehdä kun tunteet ohjaavat syömistäsi?

1. Pätkäpaasto ja painonhallinta

Minä olen nyt kokeillut tätä vajaan viikon tyyliin 16/8 ja kyllä painokin tippui heti parin päivän jälkeen kilon verran. Olen 1tyypin diabeetikko ja tähänkin kokeiluun se tuo heti alusta lähtien omat haasteensa: Iltaisin on yleensäkin vaikea saada verensokeri tasoon, jolla voi mennä turvallisesti nukkumaan, niinpä pätkäpaaston aikana joudun jo päivän mittaan huomioimaan sen, että paaston alettua täytyy sokereiden olla oikealla tasolla. Tämä on jo nyt tuottanut yllätyksiä, ja on tietysti pakko syödä silloin kun verensokeriarvot ovat liian alhaiset.

Mutta ei se mitään haittaa, jokainen onnistunut paastopäivä on kotiinpäin. Minua häiritsee muuten sana paasto. Olen nimittäin paastonnut nuorempana mehupaastolla ja se ei sopinut minulle ei sitten ollenkaan. Jo nimitys pätkäPAASTO tuo mulle vähän inhottavia mielikuvia. Mutta senkin kanssa selviää – en haluaisi kuitenkaan puhua pätkäpaastosta, vaikka siitä joka tapauksessa on kyse, sillä paasto antaa elimistölle hetken tauon ja vähän aikaa levätä ja puhdistautua ja niin tekee myös pätkäpaastokin.

En aio kyttäillä noita tuntimääriä ja tunnuslukuja kovin tarkkaan jatkossa, vaan olen syömättä mahdollisimman pitkään eli jätän aamiaisen useimmiten väliin ja syön sitten vaikka yhdistetyn aamiaisen/lounaan. Pääasia, että olen syömättä niin pitkään, että elimistö saa siitä haluamani hyödyn.

Pätkäpaaston plussat ja miinukset

– Plussat

  1. Pätkäpaasto on erittäin helppo. Tarvitsee vain miettiä, miten syömistunnit ajoittaa. Ruokailuajat voi itse valita, joten tarvittaessa voi osallistua myös juhliin, kutsua vieraita tai käydä ravintolassa syömässä.
  2. Ravintoon liittyvää elämäntapamuutosta voi olla helpompi jatkaa ja mieliala pysyy hyvänä, kun tietää, ettei koko ajan tarvitse kieltäytyä, vaan kahdeksan tunnin ajan saa syödä mitä haluaa.
  3. Painonhallinta on helpompi aloittaa pätkäpaastolla, koska tuloksia saattaa nähdä melko piankin.

– Miinukset

  1. Voit kyllä syödä ihan mitä haluat, mutta… se ei ole järkevää. Jos olet jo muuttanut ruokavaliosi paremmaksi ja terveellisemmäksi, älä vain NYT aloita sitten pekonin, leivosten ja makeisten syöntiä.
  2. Välillä voi tulla jopa todella kova nälkä. Mutta mitä ravintorikkaampaa ruokaa syöt, sitä epätodennäköisempää se on
  3. Joillakin paastojaksot saattavat johtaa ahmimis­reaktioon sitten, kun saa syödä. Jos sortuu syömään jättimäisiä annoksia tai runsaita aterioita ja epäterveellisiä ruokia, ei dieetistä ole mitään hyötyä. Tämän vaaran tunnistan erittäin hyvin.

Kaikillehan paasto – ei edes pätkäpaasto sovi. Mutta hyvin monille se on elämäntapa, jonka noudattaminen ei saa kuitenkaan aiheuttaa stressiä. Jos päätät kokeilla pätkäpaastoa, älä anna sen pilata jo tähän saakka saavuttamiasi hyviä muutoksia ruokailussasi – jos taas vasta mietit painonhallinnan ja elämäntapamuutoksen aloittamista – kokeile ihmeessä.

2. Paasto käynnistää solujen jätehuollon

Kun paastoat, käynnistyy n. 12 tunnin kuluttua solujen jätehuolto- ja kierrätysjärjestelmä eli Autofagia – jota Tiedeykkösen podcastissa kutsutaan myös solun ”sisäiseksi kannibalismiksi”. Tuolloin solu alkaa hajottaa solulimaa ja kierrättää omat vanhentuneet proteiinit ja muut rojut käyttäen ne joko itse tai kierrättäen ne uusien solujen ravinto- ja rakennusaineiksi. Solut siis uusiutuvat ja vanha roina poistuu soluista. Jos tämä systeemi hyytyy, kaikki kuona jää soluun ja aiheuttaa sairauksia, kuten syöpää tai erilaisia rappeumasairauksia.

Solujen jätehuolto toimii koko ajan jossakin määrin, mutta sitä voidaan stimuloida paaston avulla. Solujen kierrätysjärjestelmä eli Autofagia käynnistyy ruuan puutteesta noin 12 tunnin kuluttua paaston alkamisesta ja kestää noin 2 tuntia.

Jos haluat pätkäpaastosta muitakin hyvinvointia parantavia hyötyjä kuin painonpudotuksen, on paaston kestettävä vähintään 14 – mieluiten 16 tuntia tai jopa pidempään.

Autofagian stimulointia erilaisilla lääkkeillä tutkitaan monen sairauden hoitamiseksi, mutta tutkimukset ovat kesken. Suosittelen kuuntelemaan tiedeykkösen podcastin ja/tai lukemaan lisää pätkäpaastosta esim. sivustolta https://patkapaasto.com/ .

2 vastausta artikkeliin “Pätkäpaasto ja painonhallinta sekä solun ”sisäinen kannibalismi” eli Autofagia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s