Kevään ensimmäinen villiyrttisalaatti

Yksi tärkeimmistä pysyvän elämäntapamuutokseni ja painonhallinnan onnistumiseen liittyvistä asioista on riittävän ravintotiheä ruokavalio. Pyrin saamaan mahdollisimman paljon ravintoaineita myös itsekasvattamistani iduista, villiyrteistä ja parvekepuutarhan sadosta kaupasta ostamieni useimmiten luomutuotteiden lisäksi.

Villiyrteistä kevään ensimmäisiä ihania superfoodeja ovat vuohenputki ja kanankaali.

Vuohenputki

Löysin aivan sattumalta lenkillä ollessani ison alueen täynnä hyväkasvuista vuohenputkea. Vuohenputkihan on yleinen ”rikkaruoho”, mutta hortoilijalle mitä herkullisinta ravintoa. Päätin nauttia ensimmäisen satoni ihan sellaisenaan yksinkertaisessa vuohenputkisalaatissa.

Poikkeuksellisesti ryöppäsin nopeasti tuoreet lehdet, mikä ei ole useinkaan tarpeen toisin kuin nokkosen ryöppäys. Hakkasin vuohenputken lehdet pieneksi silpuksi yhdessä sipulin ja valkosipulin kanssa ja sekoitin joukkoon raejuuston. Todella hyvä lisuke tai vaikkapa voileivän päällä.

Vuohenputki kasvaa tiheänä mattona pihoilla ja ojanpientareilla, marjapensaiden alla ja on keittiöpuutarhassa monelle puutarhurille varsinainen riesa. Se tukahduttaa helposti muut kasvit alleen ja on oikein sitkeä ”rikkaruoho”.

Mutta kun tutustut vuohenputkeen alat arvostaa sitä aivan eri tavalla. Se on mitä terveellisintä ilmaista superfoodia, jota kasvaa yleensä jokaisella pihalla, jos sinulla on etu omistaa oma piha.

Vuohenputki sisältää reilusti C-vitamiinia, betakaroteenia, magnesiumia ja kalsiumia.

Opettele tunnistamaan vuohenputki

Vuohenputken tunnistukseen kannattaa alussa paneutua huolella:

  • tuoksuttele kasvia, se ei saa haista pahalle, vaan siinä on mieto porkkanainen ja sellerimäinen aromi
  • varressa on oltava kolme lehtiruotia, joissa kussakin on tavallisesti kolme epäsymmetristä lehdykkää
  • sormella vartta kokeilemalla sen on oltava selväsi kolmiomainen, jonka yksi sivu on kourumainen

Vuohenputki on parasta nuorena – mitä vaaleanvihreämpi ja heleämpi lehti, sen ihanammalta se maistuu. Älä turhaan kerää tummanvihreitä lehtiä, vuohenputkia riittää kyllä pitkin kesää, kunhan ensin tunnistat sen kunnolla.

Vuohenputken saattaa sekoittaa karhunputkeen, jossa on paljon enemmän lehtiruoteja ja lehdyköitä. Ruotien kiinnityskohdassa on tumma rengas, jätä tämä poimimatta, vaikka se ei ole vaarallista. Ja huomioi, että varsi on pyöreä, ei kolmiomainen, kuten vuohenputkella.

VUOHENPUTKIRIESKA

6 – 7 rieskaa (ohje kurssilta Villiinny Villivihanneksista)

3 dl perunasosehiutaleita
4 dl vettä
50 g voita tai (juoksevaa) margariinia
½ tl suolaa
1 dl ohrajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
2 dl kiehautettuja, hienonnettuja vuohenputken lehtiä

  1. Sekoita perunasosehiutaleet haaleaan veteen.
  2. Lisää pehmeä rasva, suola, jauhot ja hienonnetut vuohenputket. Tietysti voit käyttää hiutaleiden ja veden sijasta vastaavan määrän perunasosetta.
  3. Jaa taikina 6-7 osaan. Taputtele palat jauhotetulla kädellä melko ohuiksi rieskoiksi.
  4. Pistele rieskat haarukalla ja paista uunissa  225°C:ssa 15–20 minuuttia.

VUOHENPUTKIPESTO

Silppua pari kourallista vuohenputkea aivan pieneksi silpuksi
Lisää pari valkosipulinkynttä
1 kypsä avokado
Loraus öljyä
Hyppysellinen suolaa
Vähän manteleita, pähkinöitä tai siemeniä (voit liottaa jonkun aikaa tarvittaessa, jotta hienonee helpommin tehosekoittimessa)

Voit käyttää pestoon myös muita villiyrttejä joko yhdessä tai erikseen. Kokeile rohkeasti.

Peltokanankaali – villiyrtien parsakaali

Peltokanankaalia voidaan kutsua villiyrttien parsakaaliksi ja C-vitamiinipommiksi. Erittäin herkullinen kasvi ja jokaisen hortoilijan yksi suosikki. Olet aivan varmasti nähnyt keltaisena merenä kukkivan peltokanankaalin, mutta et ehkä ole tiennyt, miten arvokas kasvi on kyseessä.

Peltokanankaali on siis kaalikasvi, jonka lehdet ovat nuorena pyöreähköt, mutta kun kasvi kasvaa pituutta lehtien muoto muuttuu niin, että alalehdet ovat 2-5 parisia ja ylimmät lehdet miltei liuskattomia.

Peltokanankaalista voit syödä sekä lehdet, kukkanuput että kukat. Nuoret lehdet sopivat hyvin salaattiin ja voileivän päälle. Ovat mainioita myös munakkaissa, keitoissa ja erilaisissa paistoksissa. Oma suosikkini on ns. sekahorta – esim. nokkosta, vuohenputkea, voikukkaa ja peltokanankaalia pilkottuna sipulin ja valkosipulin kanssa – sekaan raejuustoa.

Kukkanuput muistuttavat sekä maultaan että ravintoarvoltaan parsakaalia. Niitä voit syödä ihan raakana tai sitten kypsennettynä. Älä kuitenkaan keitä, vaan höyrytä niitä hetki ja nauti suolan ja voin kera. Voit käyttää nuppuja myös salaatteihin, paistoksiin, munakkaisiin ja keittoihin ja voit syödä myös kanankaalin kukat ja käyttää niitä koristeluun.

Peltokanankaali on nokkosen rinnalla villiyrttien C-vitamiinipommi ja kuuluu Pohjolan viiden C-vitamiinipitoisimman kasvin joykkoon. Siinä on myös A-vitamiinia, karotenoideja, saponiineja ja flavonoideja. Poistaa nesteitä ja tukee suoliston hyvinvointia.

Voit pakastaa peltokanankaalin kukkanuppuja ja käyttää talvisissa munakkaissa ja lehdet voit kuivata talven varalle.

Nyt on Etelä-Suomessa paras aika aloittaa villiyrttiharrastus ja saada ilmaiseksi Suomen luonnon parasta antia ruokalautasellesi.

Liity sähköpostilistalle !

Yksi vastaus artikkeliiin “Kevään ensimmäinen villiyrttisalaatti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s