Mausteiden ja yrttien terveysvaikutukset

Omassa parvekepuutarhassani kasvatan erilaisia yrttejä, joita käytän paljon kaikkien ruokien mausteena, mutta pureskelen myöskin aivan sellaisenaan niiden rohtovaikutusten vuoksi.

Yrttien maku ja vaikutukset perustuvat hyvinkin suurelta osin niiden sisältämiin eteerisiin öljyihin. Itse käytän hyvin paljon myös eteerisiä öljyjä varsinkin talvella sisältäähän aidon yrttiöljyn yksi tippa huomattavia määriä kyseisen kasvin vaikuttavia aineita.

Terveyttä edistävien mausteyrttien käyttö rohtoina

Olen alle listannut ne yrtit, joita tänä vuonna kasvatan parvekepuutarhassani ja lisännyt joitakin tapoja niiden käytöstä rohtona perustuen pääosin Yrttitarhan tietoihin.

Persilja, Oregano, Salvia

Oregano
Kasvin haihtuva öljy sisältää pääasiassa tymolia ja karvakrolia, joilla on vahingollisia mikrobeja ja sieniä tuhoava vaikutus. Kiihottaa ruokahalua, laukaisee ruuansulatuselinten kouristuksia ja edistää liman irtoamista hengitysteistä.

Timjami
Vrt. oregano – tuhoaa haitallisia mikrobeja, vahva antioksidantti

Salvia
Salviassa on estrogeenisesti vaikuttavaa hormonia, jolla on suotuisa vaikutus vaihdevuosien hormonaalisiin vaivoihin ja kivuliaisiin kuukautisiin. Salvialla on myös verensokeria alentava vaikutus, jota diabeetikot hyödynsivät ennen insuliinin keksimistä; tosin tietämättöminä oman sairautensa nimestä. Salvian eteeristä öljyä käytetään yskänlääkkeissä limaa irrottavana ja yskänärsytystä lievittävänä rohtona.

Varoitus: Salvian sisältämästä eteerisestä öljystä n. 35-60% on myrkyllistä tujonia. Pitkäaikainen ja runsas salvian käyttö voi aiheuttaa vakavia hermosto- ja ruuansulatushäiriöitä. Raskaana oleville tai imettäville naisille salviaa ei suositella eikä myöskään lapsille.

Persilja
Perinteisesti persiljaa on käytetty virtsatievaivoihin, reumatismiin, kuukautiskipuihin sekä ilmavaivoihin. Sillä on myös kuukautisia edistävä ja abortoiva vaikutus. Persiljaa onkin käytetty aborttien tekemiseen, ja ilmeisesti tästä syystä Pariisin ilotyttökatuja on nimitetty persiljakaduiksi. Persiljan hedelmät ja juuret ja jonkin verran myös lehdet sisältävät apiini-nimistä flavonoidiglykosidia sekä eteeristä öljyä, joka antaa kasville ominaisen tuoksun ja maun.

Eteerisen öljyn koostumus vaihtelee paljon. Se sisältää mm. apiolia ja myrtistisiiniä. Rohdosvaikutus perustuu paljolti apioliin, joka edistää veren virtausta ruuansulatuselimiin, limakalvoihin ja kohtuun. Se supistaa voimakkaasti kohtua, edistää kuukautisten alkamista ja laukaisee kouristuksia. Se myös parantaa ruokahalua. Myrtistisiini vaikuttaa verisuonia laajentavasti, ja flavonoidi-glykosidi apiini lisää virtsaneritystä.

Rakuuna
Rakuunalla on ruokahalua lisäävä ja ruuansulatusta edistävä vaikutus, joka perustuu kasvin sisältämään eteeriseen öljyyn (ei suositella pujoallergisille)

Rosmariini
Lehdissä on rosmariinihappoa, jolla on tulehduksia hillitsevä vaikutus. Eteerinen öljy sisältää mm. sineolia, kamferia ja pineeniä. Eläinkokeissa kasvin on todettu lisäävän sapen ja virtsan eritystä sekä laukaisevan kouristuksia. Kylvyissä ja voiteissa rosmariini edistää verenkiertoa ja lievittää reumaattisia vaivoja sekä hermosärkyä.

Kerrotaan, että Unkarin kuningatar Isabella parani kihdistä ja halvauksesta yli 70-vuotiaana mm. rosmariinista uutetun öljyn avulla ja sai takaisin nuoruuden viehkeytensä.Tämä parantava kukkaisvesi nimettiin ”Unkarin kuningattaren vedeksi”.

Basilika
sydäntä vahvistava ja masennusta lievittävä rohto, jonka eteerinen öljy sisältää mm. eugenolia, tymolia ja linalolia; se vaikuttaa antiseptisesti, kouristuksia laukaisevasti, ruuansulatusta edistävästi ja virkistävästi. Basilikan suolistoa tasapainottavia ja ruuansulatusta edistäviä vaikutuksia voi hyödyntää paitsi maustekäytössä myös hauduttamalla kasvista teetä.

Sitruunamelissa
Rohtona käytetään kuivattuja tai tuoreita lehtiä ja niistä tislattua eteeristä öljyä. Haihtuvan öljyn pääainesosat ovat sitronellaali, sitraali, geraniaali ja neraali. Öljyn pitoisuudet vaihtelevat suuresti ilmastollisten ja kasvupaikasta johtuvien tekijöiden mukaan. Eteerisen öljyn useat kymmenet eri ainesosat vaikuttavat kouristuksia laukaisevasti, ja sitruunamelissaa käytetäänkin hermostoperäisten maha- ja suolistovaivojen hoitoon sekä kuukautiskipuihin.

Siitä on apua myös muihin hermostoperäisiin oireisiin kuten unettomuuteen, masentuneisuuteen ja hysteriaan. Yhdessä muiden rauhoittavien rohtojen kanssa se sopii hyvin iltateeksi edistämään unen tuloa. Kasvi on ollut yleisesti sydäntä vahvistavan rohdon maineessa ja sitä on käytetty myös kilpirauhasvaivoihin.

Sitruunamelissan lehdet ovat antiseptisia; tuoreilla lehdillä hieromalla voi lievittää hyönteisten pistojen aiheuttamaa kipua ja ne vaikuttavat myös parantavasti.

Mausteiden ja yrttien historia

Ensimmäisiä käytettyjä mausteita olivat mm. mustapippuri, valkosipuli, suola, erilaiset siemenet, hunaja ja paikalliset villiyrtit, joita oli helposti saatailla. Mausteet ja yrtit ovat myös tärkeä osa eri maiden ja maanosien ruokakulttuuria. Keskiajalla ne olivat erittäin arvokasta kauppatavaraa – jopa orja saatettiin vaihtaa pariin kouralliseen mustapippuria.

Yrtit ovat olleet tuhansia vuosia myös tärkeä osa lääkintää ja niiden käyttö rohtoina jatkui aktiivisesti aina penisilliinin keksimiseen saakka. Nykyisin on alettu taas ymmärtää luonnon kasvien teho hyvinvoinnin ja terveyden tukena poissulkematta kuitenkaan nykylääketieteen edistyneitä hoitomuotoja.

Mitä nykytiede sanoo mausteisteiden ja yrttien terveysvaikutuksista

Mausteita ja yrttejä on käytetty myös lääkintään tuhansia vuosia. Viime aikoina onkin haluttu tutkia tieteellisin menetelmin sitä, onko niillä aidosti terveysvaikutuksia. Käytännössähän mausteet ovat kuivattuja kasveja tai kasvin osia tiiviissä muodossa, eli ne ovat ikään kuin “kasvitiivisteitä”. Mausteilla saattaa olla yleisesti samat hyödyt kuin kasveilla, mutta kaikista tehokkaimpia ne tietenkin ovat tuoreina kasveina ja aitoina eteerisinä öljyinä: onhan yrttien maku, tuoksu ja teho nimenomaan niiden sisältämien eteeristen öljyjen ansiota.

Mausteyrttien todettuja positiivisia terveysvaikutuksia:
– jotkut tasaavat verensokeria
– osa parantaa veren kolesteroliarvoja
– jotkut alentavat verenpainetta
– toiset lievittävät lihassärkyjä
– saattavat auttaa pahoinvointiin
– monet pitävät nälkää loitolla ja parantavat ruoansulatusta
– jotkut saattavat parantaa kognitiivisia kykyjä ja ehkäistä lievän Alzheimerin taudin puhkeamista

Kaikki mausteet ja mausteyrtit eivät vaikuta terveyttä edistävästi samalla tavalla, sillä joissakin on tiettyjä ominaisuuksia enemmän kuin toisissa.

Seuraavaksi kerron, mitkä mausteet ja yrtit vaikuttavat tutkimusten mukaan myönteisesti joihinkin yleisiin sairauksiin.

Ominpäin ei kuitenkaan pidä ruveta hoitamaan sairautta ja korvata lääkärin määräämää lääkettä maustekasveilla, mutta on hyvä tietää, miten voit myös omilla valinnoillasi edistää osaltaan omaa terveyttäsi.

Mitä mausteita/yrttejä verensokeria tasoittamaan?

Erityisesti kanelilla on todettu verensokeria tasaavia vaikutuksia. Kaneli lisää kehon
insuliiniresistenssiä, joten myös terveet ihmiset hyötyvät kanelista. Tutkimusten mukaan
terveysvaikutuksia saa jo syömällä yhden teelusikallisen kanelia päivässä. Kaneli sopii erityisen
hyvin puuroihin ja erityisen hyvin leivonnaisiin, pulliin ja piirakoihin.

On syytä syödä kanelia maltillisesti varsinkin, jos on jotain ongelmia maksan toiminnassa, sillä normaalisti käytetyssä kanelissa oleva kumariini rasittaa maksan toimintaa.

Käytä aina siksi mieluiten Ceyloninkanelia, jossa on kumariinia noin 200 kertaa vähemmän kuin normaalissa kassiakanelissa. Satunnaisesti käytettynä voit hyvin kokeilla kumpaa kanelia hyvänsä. Kaneli maustaa miellyttävästi vaikkapa kahvin tai teen.

Myös inkiväärillä on todettu monen muun terveysvaikutuksen lisäksi olevan apua verensokerin
tasaamisessa samoin kuin valkosipulilla. Jos kärsit diabeteksesta, tarkkaile kuitenki, miten inkivääri vaikuttaa verensokeriarvoihisi. Itse 1-tyypin diabeetikkona olen kyllä aivan mainiosti voinut käyttää sekä inkivääriä, että valkosipulia.

Mitä mausteita/yrttejä korkeaan verenpaineeseen?

Basilika on maukas ja mikä parasta myös tuoreena saatava yrtti, jonka avulla voi hetkellisesti laskea korkeaa verenpainetta, mutta sen käytöllä ei kuitenkaan voi poistaa taipumusta korkeaan verenpaineeseen.

Eräässä tutkimuksessa myös säännöllinen kardemumman käyttö vähensi merkittävästi korkeaa
verenpainetta. Kardemumma soveltuu hyvin käytettäväksi keittoihin ja leivontaan.

Myös inkivääri alentaa korkeaa verenpainetta.

Kurkuma on myös hyvä mauste hillitsemään tulehduksia ja korkeaa verenpainetta. Kurkuman yksi tärkeimmistä hyödyistä on sen kyky vähentää kehon matala-asteista tulehdusta.

Kurkumaan on hyvä yhdistää mustapippuria, joka saattaa tehostaa vaikuttavan aineen kurkumiinin imeytymistä ja siten parantaa verenkiertoa pitämällä valtimoiden seinämiä puhtaampina. Kaikista parhaimman tehon saat kuitenkin kurkuma ravintolisistä

Nokkosella ja monella muulla suomalaisella villiyrtillä on myös korkeaa verenpainetta alentavia vaikutuksia.

Mihin muihin sairauksiin yrteillä on todettu olevan terveysvaikutuksia

Mikäli suvussasi on todettu Alzheimerin tautia tai kuulut riskiryhmään, voit kokeilla salviaa. Salvian nimi pohjautuu latinankielisestä sanasta “salvare”, joka tarkoittaa pelastusta. Salvialla oli varsinkin keskiajalla vahva asema kansanlääkinnässä.

Eräässä tutkimuksessa seurattiin neljän kuukauden ajan Alzheimerin tautia sairastavia, jotka söivät säännöllisesti salviaa. Tutkimuksessa todettiin, että heidän aivotoimintojensa oireet lievenivät merkittävästi tutkittavan jakson aikana. Salvia ei tuo terveyshyötyjä pelkästään vanhuksille, vaan myös nuoremmat hyötyvät sen muistitoimintoja eheyttävästä vaikutuksesta

Piparminttuöljyä ei ole kovin monessa paikassa saatavilla, mutta mikäli kärsii vatsan turvotuksesta, voi kokeilla sitä. Vaikutus perustuu siihen, että öljy rentouttaa paksusuolen lihaksia. Piparmintun on tutkimuksissa todettu auttavan myös pahoinvointiin.

Myös rosmariinista voi saada apua vatsavaivoihin, jopa ripulin oireisiin. Rosmariinissa on myös antioksidantteja, jotka korjaavat soluja. Yllättävää voi olla, että myös ihovaivoihin rosmariini tuo lievitystä. Rosmariinia käytetään myös lievittämään pahojen päänsärkyjen, kuten migreenin, oireita.

Onko olemassa painonpudotusta vauhdittavia mausteita/yrttejä?

Cayennepippuri on hyvä mauste liiallisen ruokahalun hillitsemisen.
Cayennepippuri sisältää kapsaisiinia, jonka on monissa tutkimuksissa osoitettu vähentävän
ruokahalua ja lisäävän rasvanpolttoa. Tämän takia joissain laihdutuspillereissä on juuri tätä ainetta, tosin paremmin ja parempilaatuisena sen saa suoraan jauhetusta cayennepippurista.

Tätä maustetta riittää jopa vain gramma päivittäin, jotta saa ruokahalua hillitseviä vaikutuksia.

Eräässä kokeessa iranilaisessa lääketieteellisessä yliopistossa testattiin, onko kuminalla
vaikutuksia rasvanpolttoon. Kokeessa jaoteltiin ylipainoiset naiset kahteen ryhmään, joilla
molemmilla oli käytössä samanlainen vähäkalorinen dieetti, mutta toisen ryhmän jäsenet nauttivatteelusikallisen kuminaa jogurttiin sekoitettuna päivittäin.

Kolmen kuukauden kuluttua selvitettiin, erosivatko ryhmien väliset tulokset jollakin tavalla. Se ryhmä, joka oli syönyt päivittäin kuminaa, oli pudottanut keskimäärin puolitoista kiloa enemmän. Tärkeämpi havainto oli kuitenkin se, että kuminaa syöneen ryhmän jäsenten rasvaprosentti oli huomattavasti alhaisempi kuin vertailuryhmän jäsenillä.

Chilit polttavat suussa, mutta polttavatko ne rasvaa? Wyomingin yliopiston hiirikokeissa on todettu, että chilin sisältämä kapsaisiini saa eläinten aineenvaihdunnan herkemmin hyödyntämään rasvavarastoja energianlähteenä. (Henk.kohtainen kommenttini: ovatko tällaiset eläinkokeet tarpeellisia?) Joka tapauksessa Chilipaprikoiden syömisen on todettu lisäävän ruokailun jälkeistä energiankulutusta. Myös ruokahalu vähenee chilin syömisen seurauksena.

Mustapippuri on myös oiva mauste vauhdittamaan rasvanpolttoa, sillä se nopeuttaa rasva-aineenvaihduntaa.

Vaikka tutkimuksissa on todettu muun muassa näiden mausteiden hieman parantavan rasva-aineenvaihduntaa, ei niitä kannata ryhtyä ahmimaan mielin määrin. Kohtuus kaikessa, muuten vaikutukset voivat olla päinvastaisia ja terveyttä heikentäviä. Terveellinen ruoka ja sopivasti terveysvaikutteisia yrttejä on hyvä yhdistelmä.

Mausteet ovat hyvä lisä, mutta eivät yksistään saa kehossa aikaan ihmeitä. Kohtuus kaikessa, liika mausteiden syöminen voi olla joillekin myös haitallista – muistathan sen.

Suomalaisia terveysvaikutteisia yrttejä luonnosta

Suomen metsät ja niityt ovat huomattavan rikkaita yrttien ja rohdoskasvien lähteitä.

Voikukkaa on meillä usein pidetty rikkaruohona, koska se kasvaa hyvin monessa paikassa. Mutta esimerkiksi Kiinassa voikukkaa käytetään paljon terveyttä edistävien vaikutustensa takia. Sen sanotaan puhdistavan verta ja laskevan kuumetta. Kasvin lehtien sisältämät glykosidit, apigeniini ja luteiini, vaikuttavat virtsaneritystä lisäävästi.

Se sisältää paljon C- ja A-vitamiineja, rautaa ja kalsiumia. Voikukka sopii esimerkiksi keittoihin, muhennoksiin ja salaatteihin, mutta näitä ruokia varten sitä kannattaa kerätä keväällä ja varjoisilta paikoilta. Olen nähnyt mm. Italiassa voikukkaa viljeltävän puutarhoissa.

Poimulehteä voi poimia villinä luonnosta, mutta kasvattaa myös itse. Erityisesti naisille poimulehti sopii hyvin hormonaalisten vaikutusten vuoksi, sillä sen salisyylihappo helpottaa kivuliaita kuukautisia. Poimulehden maku on pehmeä, joten se sopii salaatteihin, voileipien väliin tai naposteluun sellaisenaan.

Nokkonen

Monipuolisen nokkosen sisältämät aminohapot suojaavat ja vahvistavat kehoa, mieltä ja aivoja,
sillä se sisältää huimasti vitamiineja ja kivennäisaineita. Nokkosta onkin käytetty vuosisatojen ajan lääkekasvina moneen eri vaivaan, myös alentamaan korkeaa verenpainetta. Ihan ehdoton villiyrtti kuivattavaksi myös talven varalle, koska sen terveysvaikutukset ovat vertaansa vailla.

Toki Suomen metsissä on paljon muutakin poimittavaa kuin edellä mainitut kasvit. Asiasta
kiinnostuneiden kannattaa tutustua esimerkiksi tähän verkkosivustoon, josta löytyy paljon tietoa villiyrteistä kuin myös kursseja aiheesta. Kerron myös omasta villiyrttiharrastuksestani aikaisemmissa postauksissani: Villiyrttikausi on alkanut ja Kevään ensimmäinen villiyrttisalaati.

Paras aika kerätä villiyrttejä on keväästä keskikesään.

Kerro kommenteissa, mitkä ovat sinun lempiyrttejäsi ja liity sähköpostilistalleni.

Yksi vastaus artikkeliiin “Mausteiden ja yrttien terveysvaikutukset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s