Yrttimunakasta ja persiljasalaattia

Sain maistaa viime talvena syyrialaisen ystäväni tekemää Tabboulehta – eli persiljasalaattia ja silloin ajattelin, että kunpa pystyisin kasvattamaan parvekepuutarhassani niin paljon persiljaa, että voisin tehdä salaattia milloin vain.

Parvekepuutarha

Kylvin persiljan siemenet tammi-helmikuun vaihteessa ja nyt saan tosiaan runsasta satoa ja persiljan kasvuhan vain villiintyy kun sitä leikkaa. Minttukin viihtyy hyvin ja vaan rehevöityy kun sitä leikkaa mukaan salaattiin, eli saan kuin saankin osan salaatin aineksista omalta parvekkeeltani.

Miten teet persiljasalaatin?

Olen huomannut, että tätä lähi-idän salaattia maustetaan useammalla eri tavalla: esimerkiksi ystäväni mielestä valkosipulia ei saa missään tapauksessa käyttää, ainoastaan tavallista tai kevätsipulia. Erilaisia variaatioita löytyy netistä, mutta muutama asia on aina sama: persiljaa, minttua, tomaattia, oliiviöljyä ja Bulguria enemmän tai vähemmän maun mukaan.

Tässä yksi ohje, jonka mukaa nyt viimeisen salaattini tein ja kyllä monulle vaan valkosipulikin tässä maistuu.

 • 2 dl kypsennettyä Bulguria (voit käyttää myös Couscousia tai Kvinoaa)
 • 4 dl persiljaa
 • 1 dl mintunlehtiä
 • 2 tomaattia
 • 2 rkl puristettua sitruunan mehua
 • 1 valkosipulin kynsi
 • 4 rkl oliiviöljyä
 • Suolaa, pippuria
 • Kaikki silputaan ja sekoitetaan keskenään

PERSILJASALAATTI JA NOKKOS-OREGANOMUNAKAS

Tämä lounas/aamiainen sopii hyvin myös elämäntapamuutosta ja/tai painonhallintaa suunnittelevalle.
Se sisältää kaikki, mitä hyvältä aterialta vaaditaan:

 • proteiinia
 • paljon kasviksia ja yrttejä
 • hiilihydraatteja
 • rasvaa

Muutama sana joidenkin tämän aterian osasten ravintoarvoista:


Nokkonen sisältää runsaasti rautaa, kalsiumia, magnesiumia, mangaania, piitä, beetakaroteenia, foolihappoa, C, D ja K-vitamiinia. Se lisää virtsaneritystä ja nopeuttaa sekä myrkkyjen että kuona-aineiden poistumista elimistöstä. Lisäksi nokkonen hoitaa suolistoa, virtsateitä, maksaa ja munuaisia sekä lisää vastustuskykyä – eikä maksa mitään.

Kananmuna on ravintosisällöltään yksi monipuolisimmista ruoka-aineista, koska se sisältää niin useita ihmiselle välttämättömiä ravintoaineita. Se sisältää runsaasti proteiinia ja lähes kaikkia vitamiineja ainoastaan C-vitamiinia kananmunassa ei ole ollenkaan. Kananmuna on hyvä ravinnonlähde kaikenikäisille. Kananmunassa on mm. proteiinia, fosforia ja D-vitamiinia, jotka ovat välttämättömiä lasten luuston normaalille kasvulle ja kehitykselle. Kananmunaa voidaan antaa vauvallekin pieninä määrinä 5-6 kuukauden iästä lähtien.

Oreganolla on tiettyjä terveysvaikutuksia, sillä kasvin haihtuva eteerinen öljy sisältää pääasiassa tymolia ja karvakrolia, joilla on vahingollisia mikrobeja ja sieniä tuhoava vaikutus. Kiihottaa ruokahalua, laukaisee ruuansulatuselinten kouristuksia ja edistää liman irtoamista hengitysteistä.

Valkosipuli tekee hyvää mm. sydänterveydelle.

LIITY sähköpostilistalleni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s