Miten Goal Mapping -menetelmä voi auttaa painonhallinnassa?

Goal Mapping on tunnettu menetelmä tavoitteiden asettamiselle ja saavuttamiselle kaikilla elämänalueilla. Sen on kehittänyt Brian Mayne vuonna 1995 ja se on erittäin suosittu sekä yritysmaailmassa että yksityisten ihmisten keskuudessa.

Itse tutustuin Goal Mapping -menetelmään ensimmäisen kerran ehkä noin 4 vuotta sitten ja viimeksi olen sitä käyttänyt painonhallintatavoitteiden asettamisessa ja saavuttamisessa.

Miten Goal Mapping -menetelmä TOIMII?

Goal Mapping -menetelmä hyödyntää sekä vasemman että oikean aivopuoliskon taitoja: perinteisesti vain vasen aivopuolisko on käytössä kun asetetaan sanallisia tavoitteita ja pyritään saavuttamaan alitajunta toistamalla niitä uudelleen ja uudelleen. Jotkut onnistuvat niinkin saavuttamaan tavoitteensa, mutta parhaiten ja nopeimmin alitajuntaan saa yhteyden aktivoimalla myös oikean aivopuoliskon.

Goal Mapping-menetelmässä käytetään ainutlaatuista sanojen ja kuvien yhdistelmää sekä vasemman että oikean aivopuoliskon aktivoimiseksi ja mahdollisimman tehokkaan yhteyden muodostamiseksi alitajuntaan syvällä tasolla. Goal Mapping vaikuttaa SEKÄ vasempaan ETTÄ oikeaan aviopuoliskoon käyttämällä myös kuvia, jotka ovat alitajunnan kieltä, ja yhdistäen näin sanat, kuvat ja symbolit mahdollisimman tehokkaasti.

Goal Mapping eli tavoitekartta voidaan luoda koskemaan kaikkia elämän eri osa-alueita:

  • koko elämä
  • erilaiset projektit kuten painonhallinta
  • koti
  • terveys
  • vauraus
  • henkinen hyvinvointi
  • jne

MITEN GOAL MAPPING -MENETELMÄ VOI AUTTAA PAINONHALLINTATAVOITTEIDEN SAAVUTTAMISESSA

Olen käyttänyt Goal Mapping -menetelmää myös elämäntapamuutosten ja painonhallinnan tavoitteiden asetannassa ja saavuttamisessa ja onnistunut siinä loistavasti. Siksi haluan lyhyesti paljastaa myös Sinulle Goal Mapping -menetelmän salaisuuksia, jotta myös sinä pystyt halutessasi kokeilemaan sitä painonhallintatavoitteidesi saavuttamisessa.

Goal Mapping -menetelmässä on 7 askelta, joissa kirjoitat sanallisesti tavoitteet, syyt miksi haluat saavuttaa ne ja askeleet, joita sinun täytyy ottaa heti ensimmäisestä päivästä. Ja jotta tavoite olisi tavoite eikä vai haave tulee karttaan myös päivämäärä, johon mennessä saavutat tavoitteesi. Poikkeavaa useimpiin muihin tavoitemenetelmiin on se, että Goal Mapping -menetelmässä myös piirretään.

Käydään läpi askel askeleelta Goal Mapping tavoitekartan teon vaiheet (Bryan Mainen ohjeet). Alla on tyhjä kartta, johon on merkitty täytettävät kohdat – ensin kirjoitat, sen jälkeen piirrät.

Goal Mapping -pohja

Seitsemän Goal Mapping menetelmän askelta

Askel 1: UNELMOI
Mitä haluat saavuttaa?
Me ihmiset uneksimme ja ajattelemme KUVINA. Kun ajattelet, muodostuu päässäsi kuvia joko tietoisesti tai tiedostamattasi. Ajatuskuvista muodostuu eräänlainen tilaus alitajunnallesi ja se muodostaa tulevaisuutesi. Lähtöpisteenä sille, että elämäsi muodostu juuri sellaiseksi kuin haluat, on että alat visualisoida, että elät jo nyt unelmaelämää.

Rentoudu ja anna ajatustesi leijua vapaasti. Voit tehdä, olla ja saavuttaa kaiken mitä todella haluat. Sulje silmäsi ja kuvittele tarkasti miltä unelmaelämäsi näyttää ja tuntuu. Kun olet valmis, kirjoita muistiin kaikki mitä tuli mieleesi.

Askel 2: JÄRJESTÄ
Mitkä tavoitteet haluat asettaa etusijalle?
Katso luetteloasi ja tunnista päätavoitteesi. Sinun päätavoitteesi on tavoite, joka mahdollistaa muut tavoitteet (jos saavutat sen se edesauttaa muiden tavoitteiden saavuttamisessa). Käytä vasemman aivopuoliskon Goal Mapping -karttapohjaa (itseasiassa valmiit pohjat ovat kummallekin aivopuoliskolle täysin samanlaisia nimeä lukuunottamatta).

Kirjoita päätavoitteesi keskellä olevaan ruutuun, jonka nimi on ”Päätavoite” ja muotoile tavoitteesi niin, että kirjoitat sen henkilökohtaisesti, positiivisesti ja nyky- eli preesensmuodossa. Esim. ”Minulla on läheinen ja rakastava parisuhde.”

Valitse nyt neljä muuta tärkeää tavoitetta elämäsi eri osa-alueilta ja kirjoita ne ruutuihin, jotka ovat päätavoitteen molemmilla sivuilla ja joissa lukee ”Tavoite”. Kirjoita lauseet henkilökohtaisesti, positiivisesti ja preesensmuodossa esim. ”Minä olen normaalipainoinen” (jos teet kartan painonhallintaa tukemaan).

Askel 3: PIIRRÄ
Yhdistä tavoitteet alitajuntaasi!
Kolmas askel on muuttaa tavoitteet kuviksi ja väreiksi. Se on välttämätöntä, jotta aktivoit oikea
n aivopuoliskosi ja yhdistät sen alitajuntaasi. Piirtämällä kuvia oikea aivopuolisko ymmärtää tavoitteesi. Piirroksen EI tarvitse olla kaunis: tikku-ukot ja yksinkertaiset symbolit käyvät hyvin. Käytä niin montaa eri väriä kuin mahdollista.

Käytä oikean aivopuoliskon Goal Mapping -karttapohjaa ja piirrä päätavoittesi keskellä olevaan ympyrään, samoin muut tavoitteesi sen molemmille puolille.

Askel 4: MIKSI
Tunnista tunneperäiset syyt
Kaikki ajatukset ovat samanarvoisia, kunnes lisäämme niihin tunteita.

Tunteet antavat ajatukselle tarkoituksen ja niistä tulee kuin polttoainetta motivaatiolle.

Me emme koskaan motivoidu logiikasta, vaan aina tunteista. Seuraava tehtäväsi on tunnistaa ne tunneperäiset syyt, miksi sinun täytyy saavuttaa tavoitteesi, esim. rakkaus, vapaus, perhe. Kirjoita ne ylimpänä oleviin ruutuihin, jotka on merkitty ”Miksi” ja piirrä myös kuvat oikean aivopuoliskon karttapohjaan kuten aikaisemminkin.

Askel 5: MILLOIN
Määrittele aikajanasi
Tavoitteet ilman määräaikoja ovat vain toiveita ilman sitoutumista. Kun valitset päivämäärään päätavoitteellesi, aseta se tasapainoisesti: rohkeasti mutta samalla harkiten – huomioiden realistisesti oman tilanteesi.

Kun olet päättänyt, milloin haluat saavuttaa päätavoitteesi, kirjoita se päätavoitteesi alla olevaan ruutuun ja kirjoita sitten sivun alalaidassa olevaan ruutuun päivä, jolloin teet tavoitekarttaasi. Näin muodostat aikajanan tästä päivästä tavoitteen saavuttamispäivään.

Askel 6: MITEN
Mitä sinun tulee tehdä?
Tunnista, mitä sinun tulee TEHDÄ saavuttaaksesi päätavoitteesi – ilman tekoja et tule sitä saavuttamaan. Sinun tarvitsee ehkä opiskella, säästää rahaa tai oppia jotakin uutta päästäksesi tavoitteeseesi.

Kirjoita toimenpiteet aikajanan oikealla puolella oleviin ”Miten” ruutuihin siten, että ensimmäisenä tehtävä toimenpide tai asia tulee alimpaan ruutuun ja seuraavat toimenpidejärjestyksessä siitä ylöspäin. Piirrä taas vastaavat kuvat oikean aivopuoliskon karttapohjaan samoille kohdille eli ”oksille”, jotka sijaitsevat aikajanasi oikealla puolella. Voit myös laatia erillisen ”To Do” -listan tehtävistä, jotka sinun tulee tehdä saavuttaaksesi tavoitteesi.

Askel 7: KUKA
Valitse henkilöt tai organisaatiot, jotka voivat auttaa sinua
Saavuttaaksesi tavoitteesi tarvitset todennäköisesti muiden apua. Se voi olla perhe, ystävä tai kollegat, jotka voivat auttaa sinua. Kun tiedät, ketkä voivat auttaa sinua, kirjoita heidän nimensä ruutuihin, jotka on merkitty ”Kuka” ja jotka sijaitsevat aikajanan vasemmalla puolella.

Kirjoita henkilön nimi (tai vaikka koulutusohjelman nimi yms) samalle kohdalle, mutta vastakkaiselle puolelle kun aktiviteetti. Piirrä myös vastaavat kuvat oikean aivopuoliskon karttapohjaan.

Lopuksi allekirjoita Goal Mapping -karttasi eli molemmat karttapohjat ja sijoita kartat sopivaan paikkaan esim. makuuhuoneessasi. Katso sitä joka aamu herättyäsi (ja miksei ennen nukkumaan menoakin) vähintään seuraavan 30 päivän ajan.

NÄE se, SANO se ja TUNNE se. Näin tavoitekarttasi ankkuroituu alitajuntasi.

Goal Mapping saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta sitä se ei ole

Olen käynyt parikin kertaa puoli päivää kestäneen Goal Mapping -koulutuksen, johon sisältyy hyvinkin syvällistä pohdintaa siitä, miten löydämme sen mitä oikeasti haluamme. Nyt lähtökohtana on kuitenkin painonhallinta, jonka oletan olevan sinun tavoitteesi. Tärkeätä on pohtia, miltä sinusta tuntuu, kun olet saavuttanut ihannepainosi.

Aikaisemmin mainittu 1. Askel kehottaa sinua unelmoimaan. Laita silmät kiinni ja näe itsesi ihannepainossasi, miltä sinusta tuntuu, mitä sinulla on päällä, mitä muut sanovat. Kehittele siitä visualisointihetkestä päätavoitteesi ja neljä erillistä tavoitetta.

Karttapohjat ovat vain esimerkkejä, mitkä asiat karttaan täytyy tulla. Ehkä ensimmäisellä kerralla on hyvä käyttää niitä, mutta voit tehdä kartastasi juuri sellaisen kuin haluat. Voit esimerkiksi kirjoittaa ja piirtää samaan karttaan kuten minä:

Tai voit kirjoittaa tavoitteet toiselle paperille ja piirtää toiselle, kuten tässä Kotiran tavoitekartassa, joka keskittyy terveyteen ja tasapainoon:

KIRJOITETTUNA:

Päätavoite (keskellä)
– elän terveellisesti
Muut tavoitteet (päätavoitteen molemmin puolin)
– rakastan kaikkia, elän omassa kodissani, olen täydellisen luova, luon menestystä itselleni ja ystävilleni

Miksi? (ylimpänä)
– rakkaus itseäni ja perhettäni kohtaan
Miten? (alhaalla oikealla)
– keskittyminen ja itsekuri, avoimuus oppimiselle, säännöllinen liikunta
Kuka? (alhaalla vasemmalla)
– Dhyano ja Leela, minä ja ystäväni.

PIIRRETTYNÄ:

KOKEILE GOALMAPPING -MENETELMÄÄ

Löydät suomenkieliset karttapohjat täältä. Kirjan Goal Mapping -menetelmä – kuinka toteutat unelmasi voit tilata täältä.

Brian Maynen online-sivuilla pääset kuulemaan hänen webinaarejaa ja tekemään myös yhden GM:n netissä käyttäen ladattavia kuvia.

Onko sinulla minulle kysymyksiä? Niitä voit kysyä joko kommenteissa tai lähettää viestin.

LIITY sähköpostilistalleni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s