Kannattaako 60+ -ikäryhmään kuuluvan aloittaa painonhallinta pätkäpaastolla?

Olen kokeillut pätkäpaastoa, ja kyllä painokin tippui heti parin päivän jälkeen kilon verran. Olen 1-tyypin diabeetikko ja tähänkin kokeiluun se toi heti alusta lähtien omat haasteensa: Iltaisin minulla on yleensäkin vaikea saada verensokeri tasoon, jolla voin mennä turvallisesti nukkumaan, niinpä pätkäpaaston aikana joudun jo päivän mittaan huomioimaan sen, että paaston alettua täytyy sokereiden olla oikealla tasolla. Tämä tuottaa välillä yllätyksiä ja paastoankin edelleen eli pitkitän syömätöntä jaksoa aina kun se vain on mahdollista, mutta mitään pakkomielteistä ja mahdollisesti stressiä aiheuttavaa paastoamista en harrasta juuri em. syystä.

Jokainen perusterve yli 60-vuotias voi aloittaa  ja kannattaa aloittaa painonhallinta, mutta itse en kuitenkaan aloittaisi sitä pätkäpaastolla ennen kuin ruokailuun ja liikuntaan liittyvät perusasiat ovat kunnossa.  Paras tapa pudottaa painoa on kokonaisvaltainen elämäntaparemontti tavoitteena pysyvä,  loppuelämän kestävä uusi elämäntapa, eikä niinkään nopea painonpudotus.  Aloitin elämäntaparemontin noin 1,5 vuotta sitten ja paino putosi lähes normaaliksi eli noin 24 kiloa ennen kuin lähdin kokeilemaa pätkäpaastoa.

Oikein paastoamalla tuon 8 tunnin aikana tulisi antaa elimistölle kaikki sen tarvitsemat ravintoaineet: proteiineja eri lähteistä kaikkien aminohappojen saannin turvaamiseksi, hyvät rasva, hiilarit ja kaikki suojaravinteet ja hivenaineet.

Itse suosittelen varsinkin ikääntyviä ainakin ensin aloittamaan  elämäntapamuutoksen opettelemalla oikeat ateriavälit, aterioiden oikeat koot ja koostumus, syömistavat, oikeat energianlähteet ja samalla lisäämään ruokavalioon eri värisiä kasviksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä jne.  ja sitten vasta kokeilemaan, sopiiko pätkäpaasto  (kaikillehan se ei sovi).  Ja jos ravintoon ja liikuntaan liittyvät perusasiat ovat jo kunnossa, suosittelen kokeilemaan pätkäpaastoa, jota itse ”käytän” lähinnä sen kehoa puhdistavien vaikutusten vuoksi.

Seuraa blogia, jolloin saat automaattisesti ilmoituksen uudesta artikkelista.

PAINONHALLINTAA TUKEVA RAVINTO

Aika monet syövät liian energiapitoista ravintoa, jossa on liian vähän hyviä ravintoaineita. Ruoan ns. ravintoainetiheys on huono ja elimistö saa liikaa energiaa eli kaloreita, mutta vastaavasti liian vähän suojaravinteita kuten vitamiineja, hiven- ja kivennäisaineita.

Lisäksi viimeistään eläkeiän alkaessa n. 65-vuotiaana on kiinnitettävä huomiota riittävään proteiinien saantiin, sillä proteiinin tarve lisääntyy iän karttuessa ja tarve on jopa 1,8 g/painokilo varsinkin, jos on tarkoitus pudottaa painoa. 2,0 g/painokilo on kuitenkin ehkä maksimi ja hyvä nyrkkisääntö onkin, että joka aterialla syö kourallisen alla olevan listan proteiineja (hyvä vaihdella proteiininlähteitä, jotta elimistö saa kaikki tarvittavat aminohapot):

  •  Vähärasvainen liha
  •  Siipikarjatuotteet
  • Kalat ja merenelävät
  • Kananmunat
  • Raejuusto, maustamattomat jogurtit, rahka, juustot, mifu
  • Linssit ja pavut
  • Tofu ja muut kasviproteiinit
  • Kvinoa
  • Erilaiset papu- ja linssipastat
  • Proteiinijauheet (hera-, riisi- tai hamppuproteiini)


Finelin sivuilta voit tarkastella eri ravintotuotteiden proteiinimääriä. Sieltä löydät myös ilmaisen ruokapäiväkirjan, jos haluat sellaista seurata esim. viikon ajan.

Virallinen ruokakolmio on hyvä lähtökohta – tosiasia nimittäin on, että jos kaikki noudattaisivat edes jossain määrin suosituksia, oltaisiin jo paljon terveempiä.

Ruokakolmio on tarkoitettu malliksi perusterveille, mutta tekisin tähänkin heti muutaman huomautuksen ylhäältä alaspäin:

elisefeodoroff.com

Sattumat – kyllä, on hyvä herkutella välillä pienimuotoisesti
Lihavalmisteet, punainen liha, kananmuna – jos ne sinulle sopivat, niin valitse mieluiten LUOMUA 
Kasviöljyt ja margariinit, pähkinät ja siemenet – ÄLÄ käytä kasviöljyjä tai margariineja, jotka on valmistettu kasviöljyistä (raffinoituja öljyjä). Käytä vain öljyjä, joiden pullon kyljessä lukee KYLMÄPURISTETTU ja ne myydään tummassa lasipullossa,  tai tuotteita, joissa käytetyn öljyn mainitaan olevan kylmäpuristettuja (esim. Tonnikala auringonkukkaöljyssä saa ison EI-EIn minulta).
Leipä, puuro, mysli – valitse aina täysjyvätuotteita. (Jos pakkauksessa lukee Täysjyvä, se on sitä. Pelkkä tumma väri ei ole merkki täysjyvätuotteesta.)
Kasvikset, hedelmät – valitse mieluiten kotimaista LUOMUA tai kotimaista lähiruokaa. Laitan tavalliset kotimaiset kasvikset myös ulkom. luomun edelle, jos kumpaakin on tarjolla.

Tässä ravintokolmiossa ei ole huomioitu, että kaikille ei sovi kaikki, eli on todella tärkeää oppia tuntemaan itsensä, ja jättämään pois tai korvaamaan ne ruoka-aineet, jotka eivät omalle elimistölle sovi tai jotka eivät tue hyvinvointia esim. jonkun sairauden yhteydessä. 

Itsellesi oikean ruokavalion suunnittelussa saat hyvän avun esim. FLT (funktionaalinen lääketiede) ravintovalmentajilta.

 

Jos sinulla on joku perussairaus ja/tai lääkitys, etkä ole varma mm. pätkäpaaston ja painonhallinnan vaikutuksia sairauteesi, suosittelen ottamaan yhteyttä lääkäriin. 
LUE aikaisempi artikkelini pätkäpaastosta täältä.Jos koit artikkelin hyödylliseksi, jaa se myös muille.

Ryhdy seuraamaan blogia, jolloin saat automaattisesti ilmoituksen uusista artikkeleista.

Seuraa blogia, jolloin saat automaattisesti ilmoituksen uudesta artikkelista.

 

2 vastausta artikkeliin “Kannattaako 60+ -ikäryhmään kuuluvan aloittaa painonhallinta pätkäpaastolla?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s