Miten ruoan riittävä pureskelu auttaa painonhallinnassa?

Joo-o, tylsä aihe, koska usein haluamme tässä, heti ja nyt 5 kiloa pois. Mutta tähän kannattaa tutustua ja ottaa omaksi tavaksi, koska ruoan riittävällä pureskelulla on monenlaisia hyvinvointia tukevia vaikutuksia.

Oletko joskus istunut ruokapöydässä henkilön kanssa, joka syö ja syö ja pureskelee ja syöminen kestää ja kestää. Minä olen, ja huh kun se on tuntunut hankalalta, kun itse olisi jo halunnut siirtyä jälkiruokaan. Toki olen myös saanut kehotuksen ”ota jo ihmeessä jälkiruokaa, kun minä olen niin hidas syöjä”.

Voi pojat, minkä taidon tällainen henkilö on oppinut ja meidänkin olisi hyvä se opetella. Olen nopea syöjä, nielen ruoan lähes pureskelematta ja vielä veden avulla. Tai olin, aikaisemmin. Nykyisin pääosin muistan: istu rauhassa, älä selaa lehtiä, älä tietokonetta. Älä katsele lempiohjelmaasi syödessäsi, vaan keskity siihen mitä olet tekemässä. Maistele ja haistele ruokaasi ja PURESKELE se kunnolla.

Seuraa blogia, jolloin saat automaattisesti ilmoituksen uudesta artikkelista.

Syön melko paljon erilaisia papuja ja linssejä kuin myös kasviksia ja huomaan välittömästi pienenä pistelynä ja kivistelynä vatsassani, jos en ole pureskellut ruokaa riittävän hyvin.

Yksi pureskelun etuja onkin, että syömämme ravinto jo aloittaa imeytymisen syljen sisältämien entsyymien ansiosta ja sen tie läpi ruoansulatuselimistön käy huomattavasti vaivattomammin.

Ruoan pureskelusta ja rauhassa syömisestä ja niiden vaikutuksista on tehty useita tutkimuksia ja on todettu mm., että ne, jotka pureskelevat ruoka kauemmin, hallitsevat painoansa paremmin ja saavat vähemmän kaloreita syömästään ruoasta, Samoin pitkään pureskelevalla ruokahalua kasvattavien hormonien määrä vähenee, jolloin tulee luontaisestikin syötyä vähemmän.

On myös todettu, että nopeilla syöjillä on enemmän ns. metabolista oireyhtymää: kohonnut verenpaine, keskivartalolihavuus, häiriintynyt sokeri-aineenvaihdunta ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöt.

Tutkimuksissa on myös huomattu, että naiset, jotka syövät rauhallisesti, ovat huomattavasti epätodennäköisemmin ylipainoisia tai liikalihavia kuin he, jotka nauttivat ruokansa nopeasti. Ja on tehty myös syömiskokeita, joissa nopeasti syövät saavat selvästi rauhallisesti syöjiä enemmän kaloreita.

Edellä kerrottu tavallaan tiedostava syöminen on muuten yksi tunnesyömisestä irtipääsemisen keinoista, josta lisää tulevassa tunnesyömisestä eroon -artikkelissa. Ryhdy seuraamaan blogia, jolloin saat automaattisesti tiedon uuden artikkelin julkaisemisesta.

 

Tutkimuksia:

https://jandonline.org/article/S0002-8223%2811%2900584-0/abstract

https://www.mayoclinicproceedings.org/article/S0025-6196(17)30167-2/abstract

https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=pah00013

Yksi vastaus artikkeliiin “Miten ruoan riittävä pureskelu auttaa painonhallinnassa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s