Mikä on paras painonhallintaa tukeva dieetti?

On olemassa kymmeniä erilaisia dieettejä, joista jokainen vuoronperään on ollut SE juttu. Alla lyhyt lista ja lisää löytyy lopussa olevasta linkistä.

– VHH, Karppaus, Atkins
– Keto
– South Beach
– Veriryhmädieetti
– Zone
– Geenidieetti
– Elävä ravinto, raakaruoka
– Superfoodit
– Happo-emästasapaino
– Viralliset suositukset
– Välimeren ja Itämeren ruokavalio
– Pätkädieetti
jne. lisää löydät täältä.

Jotkut ovat pysyneet kyseisen ruokavalion toteuttajina vuosikausia, mutta useimmat lopettavat hetken kokeiltuaan. Joistakin on tullut äärettömän fanaattisia sen yhden, tietyn ruokavalion kannattajia – mitään muuta vaihtoehtoa ei ole, kunnes tulee taas uusi ihmeitä tekevät dieetti eli ruokavalio. Tämä saattaa aiheuttaa stressiä ja pitkäkestoinen stressihän voi olla keholle hyvinkin vaarallista.

Toisaalta on sairauksia, joiden kanssa pärjääminen edellyttää hyvinkin tarkkaa ruokavaliota – mutta silloinkin on hyvä huomioida, että ruokavalio voi myös ajoittain stressata liikaa. Itse kokeilin vähän aikaa Autoimmuuniprotokollaa (AIP) , mutta siinäkin on tärkeää olla stressamaatta, koska stressi pitkään kestäessään voi olla yksi triggeri, ja lopulta laukaista jonkun uuden autoimmuunisairauden 1-tyypin diabetekseni lisäksi.

Mikä sitten on paras ruokavalio?

Paras valinta on Sinulle sopiva ruokavalio. Jos et vielä tiedä, mitä sinun elimistösi tarvitsee ja mikä sille on vahingollista, kannattaa lähteä ihan ravintosuositusten mukaisesta ruokavaliosta – ja kyllä, siinä on paljon puutteita (mm. liikaa leipää ja maitotuotteita, kasvirasvoja ym.), mutta jos edes sitä noudatettaisiin oltaisiin jo hyvässä alussa. Sitä kannattaa lähteä sitten ”putsaamaan” omalle terveydelle edullisemmaksi.

Virallinen ruokakolmio on hyvä lähtökohta – tosiasia nimittäin on, että jos kaikki noudattaisivat edes jossain määrin suosituksia, oltaisiin jo paljon terveempiä.

Ruokakolmio on tarkoitettu malliksi perusterveille, mutta tekisin tähänkin heti muutaman huomautuksen ylhäältä alaspäin:

elisefeodoroff.com

Sattumat – kyllä, on hyvä herkutella välillä pienimuotoisesti
Lihavalmisteet, punainen liha, kananmuna – jos ne sinulle sopivat, niin valitse mieluiten LUOMUA 
Kasviöljyt ja margariinit, pähkinät ja siemenet – ÄLÄ käytä kasviöljyjä tai margariineja, jotka on valmistettu kasviöljyistä (raffinoituja öljyjä). Käytä vain öljyjä, joiden pullon kyljessä lukee KYLMÄPURISTETTU ja ne myydään tummassa lasipullossa,  tai tuotteita, joissa käytetyn öljyn mainitaan olevan kylmäpuristettuja (esim. Tonnikala auringonkukkaöljyssä saa ison EI-EIn minulta).
Leipä, puuro, mysli – valitse aina täysjyvätuotteita. (Jos pakkauksessa lukee Täysjyvä, se on sitä. Pelkkä tumma väri ei ole merkki täysjyvätuotteesta.)
Kasvikset, hedelmät – valitse mieluiten kotimaista LUOMUA tai kotimaista lähiruokaa. Laitan tavalliset kotimaiset kasvikset myös ulkom. luomun edelle, jos kumpaakin on tarjolla.

Tässä ravintokolmiossa ei ole huomioitu, että kaikille ei sovi kaikki, eli on todella tärkeää oppia tuntemaan itsensä, ja jättämään pois tai korvaamaan ne ruoka-aineet, jotka eivät omalle elimistölle sovi tai jotka eivät tue hyvinvointia esim. jonkun sairauden yhteydessä. 

Itsellesi oikean ruokavalion suunnittelussa saat hyvän avun esim. FLT (funktionaalinen lääketiede) ravintovalmentajilta.


Mitäs jos ottaisit useammasta ruokavaliosta sinun elimistöäsi tukevat osat käyttöön?

Mitäs jos ottaisit joistakin ruokavalioista itsellesi käyttöön sen, mikä sinulle sopii. Esim. Ketodieetti on äärettömän suosittu nykyisin ja hyvinvointia lisäävien tulosten on kerrottu olevan loistavia, mutta kaikille se ei vaan sovi.

Ketodieetissä on ilman muuta osasia, jotka saattaisivatkin sopia sinulle. Itse tutkin juuri joitakin ateriaehdotuksia ja reseptejä, jotka olisivat minulle hyviä juuri sen takia, että niissä ei liikoja hiilihydraatteja ole. Tarkoitukseni ei ole kokonaan muuttaa ruokavaliota, mutta minunkin hyvinvointiani tukevia ateriaehdotuksia löytyy ko. ruokavaliosta pilvin pimein netistä. Tuolta linkin takana olevasta blogista löysin monta itselläni kokeiluun menevää ateriaehdotusta https://ketoreseptit.com/

Elävää- ja raakaravintoa syövien ruokavaliosta löytyy paljon hyviä ruokailuehdotuksia jokaiselle. Itse jossakin määrin noudatan elävää ruokavaliota kasvisten, hedelmien, marjojen ja vihannesten ollessa kyseessä eli en käsittele niitä mitenkään, en lisää sokeria, ja kasviksiin ainoastaan oliiviöljyä. Elävän ruokavalion suurin ero raakaravintoon verrattuna lienee se, että elävässä ravinnossa enemmänkin korostuu ruoan terveysvaikutukset ja raakaravinnossa myös sen maku.

Superfoodit lienevät osana kaikkien terveystietoisten ruokavaliossa ja nyt on lisääntynyt huimasti myös kotimaisten villiyrttien käyttö.

VHH, Atkins ja Karppaus lienevät jo kaikille tuttuja, mutta näissäkin on huomioitava, että hiilihydraatien liiallinen vähentäminen voi aiheuttaa myös ongelmia mm. elimistön hormonitoiminnassa.

15 ruokailuvinkkiä, joita noudatan

Tulokset: -24 kg reilussa vuodessa

 1. Juo vettä päivittäin 2 litraa
 2. Syö kourallinen hyvää proteiinia eri lähteistä joka aterialla
 3. Syö värikkäitä kasviksia joka aterialla suuri määrä
 4. Syö jälkiruoaksi ja välipalana erilaisia marjoja ja hedelmiä
 5. Syö vain täysjyväviljasta valmistettuja leipää, pastaa yms.pieniä määriä
 6. Syö hyviä rasvoja -kylmäpuristettuja öljyjä, kohtuullisesti voita, pähkinöitä, siemeniä, avocadoa – ei kasvirasvoja tai margariineja
 7. Syö kohtuudella vain 80 % täyteen ja pureskele hyvin
 8. Syö hapatettuja maitotuotteita tai hapankaalia
 9. Korvaa sokeri ja mahdollinen makean kaipuu hunajalla ja/tai hedelmillä
 10. Herkuttele säännöllisesti – kohtuudella ja mieluiten aterian jälkeen
 11. Tutustu tunteisiisi, älä syö niitä. Tai syö tunteisiin hallitusti ja harvoin.
 12. Älä stressaa ruoasta
 13. Älä laihduta
 14. Älä ole liian ankara itsellesi.
 15. Jos repsahdat ylensyömään, ei se maailma siihen kaadu. Huomenna on uusi päivä ja uudet kujeet.

Yksi vastaus artikkeliiin “Mikä on paras painonhallintaa tukeva dieetti?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s