Nyt on aika kerätä siankärsämöä talven tarpeisiin!

”Siankärsämö ”pyörtänöpollo”, ”siankärsäkkä, on Euroopan suosituimpia kansanomaisia rohtoja, jota paljon käytetään myös lääkkeiden valmistukseen. Sen monivuotisesta juurakosta nousee keväällä ensiksi ruusuke tummanvihreitä hienoliuskaisia aluslehtiä, jotka ovat erinomaisia ja terveellisiä kevään keittojen ja salaattien mausteena. Sitten muodostuu varsinainen kukkaverso, jota kerätään ja kuivataan rohdokseksi.”

Näin kuvailee Toivo Rautavaara (27.2.1905-4.3.1987) siankärsämöä. Toivo Rautavaara oli suomalainen hyötykasvitutkija, maa- ja metsätaloustieteiden tohtori, jonka elämäntehtävänä oli valistaa suomalaisia terveellisistä elämäntavoista ja luonnonmukaisesta viljelystä.

Hän kirjoitti n. 32 teosta aiheesta ja muistan hyvin 60-luvulta, kuinka lueskelin isäpuoleni kirjaa ”Mihin kasvimme kelpaavat” (1942) ja keräilimme yhdessä varsinkin siankärsämöä ja nokkosta talven tarpeisiin kirjan ohjeiden mukan. On hienoa ollut huomata, kuinka nykypäivänä ovat Toivo Rautavaaran opettamat elämäntavat nousseet todelliseen kukoistukseen terveydestään kiinnostuneiden ihmisten keskuudessa.

Miksi siankärsämöä kannattaa kerätä ja kuivata?

Siankärsämö ja nokkonen ovat kansanlääkinnässä saaneet nimityksen ”vertapuhdistava ja uudistava” eikä syyttä. Siankärsämö kuin myös nokkonen ovat hyödyllisiä jokapaikan rohtoja ja nyt on se hetki, jolloin siankärsämön kukinnot ovat parhaimmillaan poimittavaksi talven varalle.

Siankärsämö hoitaa ihmisen elimistöä monipuolisesti poistamalla kuona-aineita kehosta, vahvistamalla immuunipuolustusta ja auttamalla ruoansulatusta.

Siankärsämö on villivihannesmaailman tuhattaituri, joka siis vahvistaa immuniteettia, mutta myös vähentää kipuja ja hoitaa suolistoa. Kansanperinne kertoo siankärsämön ”seisauttavan veren” eli tyrehdyttää verenvuotoja.

Siankärsämö on niin vahva ja järeä rohtoyrtti, että sitä voidaan kutsua todelliseksi superruoaksi ja sitä onkin käytetty tuhansia vuosia sekä ruokana että rohtona.

Keväällä ja alkukesästä ruokana käytetään sienkärsämön hennon vihreitä, maasta nousevia aluslehtiä, mutta siinä vaiheessa kun korkea kukkavana kasvaa ja päähän aukeavat valkoiset kukat, on aika kerätä kukkia rohtona käytettäväksi teeaineeksi. Kukat kerätään juuri auenneina ennenkuin yksikään niistä on muuttunut harmahtavaksi.

Kuivattuja siankärsämön kukintoja

Kuivaaminen on paras tapa säilöä kukat ja halutessa myös lehdet teenä käytettäväksi, mutta niitä voidaan hauduttaa myös tuoreena. Kuivauksen voi suorittaa vaikkapa lattialämmityksen päällä uunipellillä, saunan lauteilla (omassa saunassani on aina max 40 asteen lämpötila), tai uunissa, mutta silloin on oltava tarkkana, että lämpötila ei nouse yhtään yli 40 asteen. Liian kuuma kuivatus tuhoaa kasvien ravintoaineita huomattavasti.

Siankärsämöt, kuten muutkin syötävät villiyrtit, ovat erittäin ravintorikkaita ja kasvi sisältääkin mm. C- ja E-vitamiinia, lukuisia hivenaineita kuten magnesiumia, mangaania sekä glukosideja ja flavonoideja, eteerisiä öljyjä, seleeniä, kaliumia ja salisylaatteja.

Siankärsämön maku niin ruuassa kuin teenä jakaa ihmisten mielipiteitä. Jokut eivät voi sietää edes siankärsämön tuoksua, joka on myös hyvä tunnusmerkki kun miettii, onko kyseessä siankärsämö. Raija Kivimetsä kuvaa tuoksua ryytimäisen pippurimaiseksi, joka kuvaa hyvin siankärsämön erikoista tuoksua.

Siankärsämö-vihreätee -jääteetä

Siankärsämötee

Suolistoa ja immuniteettia vahvistavaa teetä voit tehdä esim. näin:

  • kiehauta 1 l vettä
  • lisää veteen 2-3 rkl kuivattua siankärsämöä (lehtiä ja/tai kukkia)
  • hauduta juomaa 10-15 minuuttia

    tai
  • haudutetaan 1 tl isoon kupilliseen kiehuvaa vettä

Tämä tee edistää ruuansulatusta – kokeile juoda pieni määrä vaikeammin sulavien ruokien kuten kaali- ja papuruokien tai liha-aterian jälkeen.

Voit halutessasi kokeilla maustaa tee vaikkapa sitruunanmehulla tai eteerisellä sitruunaöljyllä ja usein haudutan yhdessä siankärsämön kanssa myös vihreää teetä. Toivo Rautavaara ehdottaa lisäämään mukaan kamomillaa ja kuminaa.

Voit juoda teen myös kylmänä ja virkistävänä ”jääteenä”.

HUOM. Siankärsämö on vahva rohtoyrtti eikä sitä tule käyttää säännöllisesti päivittäin eikä suuria määriä kerrallaan.
Pujo- ja kamomilla-allergikot saattavat saada oireita siankärsämöstä.

Elisa Lönnrotkin sanoo 1860 siitä näin:

Oluehen käydessä pantuna lisää se voimaa. Lääkkeeksi käytetään kukkia joko teenä, keitesakona tai kukkaviinana asettamaan veren tai muita juoksuja, väänteitä ja puhkuja, ähkyjä, reväisimiä, synnytystuskia, leinivikoja, lökätautia ja muita. Lehdet tuoreeltaan murskattuina ovat hyvät haavoja parantamaan. Kukkaviinasta kehnovatsaisuus ja punatautikin on usein parantunut. Pesovedessä ja hauteinakin ovat kukat hyvin vaikuttavaisia. Rupisia eläimiä pestään tämän kasvin väkevällä keiteliemellä.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s