Tunnesyöminen – mitä voit tehdä kun tunteet ohjaavat syömistäsi?

Tunnesyöminen-mitä voit tehdä kun tunteet ohjaavat syömistäsi? Isoäiti Yrittää”Syömiseen liittyvä tunnetila voi olla voimakas, epämääräinen ahdistus, joka vyöryy päälle kuin hyökyaalto ja ennenkuin huomaatkaan, olet käsi ojossa jääkaapilla”.

Mitä on tunnesyöminen?

Jokainen meistä tunnesyö joskus. Ruoalla helpotetaan tunnekuohua, haetaan hetken hurmaa, palkitaan onnistumisista, haetaan ratkaisua ongelmatilanteissa, lohduttaudutaan ja otetaan irtiottoa arjen paineista. Ennen kaikkea sillä hallitaan ja tukahdutetaan hankalia tunteita. Tunnesyöminen voi tuoda hetkellisen helpotuksen vaikeisiin tunteisin. Useimmiten sellaisiin, joille ei ole sijaa omassa arjessa, joita et edes tunnista.


Tunnesyöminen on hieman eri asia kuin mieliteot, jotka voivat johtua siitä, että emme ole syöneet päivän mittaan riittävästi ja illalla sitten voisimme syödä vaikka puolikkaan hevosen, eikä mikään meitä pysäytä. Tai jos menemme kauppaan nälkäisenä, emmekä pysty vastustamaan karkkihyllyn herkkuja.

Tunnesyöminen ja aivojen mielihyväkeskus

Tunnesyöminen on todellakin tunteisiin syömistä, tunteiden syömistä, tunnekuohun peittämistä, yksinäisyyttä, pettymystä, surua ja jopa iloa ja onnellisuutta. Eikä sillä, onko juuri syönyt herkullisen aterian, ole mitään merkitystä. Kun se iskee niin se tulee päälle juuri kuin hyökyaalto. Ja kun ajatus syömisestä tulee mieleen, jäät toiseksi jos alat taistella sitä vastaan.

Mutta miksi ja mitä syömme, kun meistä tuntuu LIIKAA, vaikka emme tiedä miltä ja tarvitsemme lohdutusta, irtiottoa arjesta, unohtamista eli kaikkien hankalien tunteiden tukahduttamista. Syötkö kaksi kiloa tomaatteja, nipun porkkanoita, lehtisalaattia – tuskin.

Me mätämme suuhumme sokeria, rasvaa, hiilihydraatteja ja jopa suolaista ja mieluiten kaikkien näiden yhdistelmiä (chipsejä, jäätelöä, keksejä, patonkia ja ah niin ihanaa juustoa). Miksi? Koska ne vaikuttavat aivojen mielihyväkeskukseen siten, että dopamiinia eli ”mielihyvähormonia” alkaa erittyä enemmän ja syöminen lisää huomattavasti hetkellistä hyvänolontunnettamme. Mutta ei siinä kaikki – aivomme muistavat tämän mielihyväkokemuksen ja kierre on valmis.

Tunnesyömistä, ahmintahäiriö (BED) vai ahmimishäiriö (Bulimia)

Tunnesyömisen ja syömishäiriöihin kuuluvan ahmintahäiriön (Binge Eating Disorder eli BED) raja on joskus hiuksenhieno. Ahmintahäiriössä suhde ruokaan on lähes itsetuhoinen ja käsittää poikkeuksellisen suurten ruokamäärien syömisen, usein tavallista nopeammin. Siihen liittyy myös tunne syömisen hallinnan menettämisestä, mutta bulimiasta eli ahmimishäiriöstä se eroaa siten, että siihen ei liity oksentamista tai muita tyhjentäytymiskeinoja.

Jos koet, että kärsit todellisesta ahmintahäiriöstä, voi olla syytä kääntyä ensimmäisenä oman terveyskeskuksen ammattilaisten puoleen. Oma kokemukseni kuitenkin toivottavasti inspiroi sinua kokeilemaan niitä metodeja, joita tulen jakamaan jatkossa – elämäntapamuutos kyllä onnistuu sinultakin.

Tässä vaiheessa annan muutaman hyvän vinkin kokeiltavaksi. Matka tunnesyömisen hallintaan alkaa pienistä asioista ja pikku hiljaa alkaa helpottamaan.

Vinkki 1)
Kun syömisen tarve tulee päälle kuin suuri aalto, pysähdy hetkeksi ennenkuin menet jääkaapille. OLE VAIN ja hengitä syvään 90 sekunnin ajan, tunnistamatonkin tunne ja ahdistus saattaa mennä ohi, käsi irtoaa jääkaapin kahvasta ja järki tulee mukaan kuvaan. Onko sinulla oikeasti vielä nälkä, onko sinulla jano, miksi haluat syödä?


Vinkki 2)
Juo vettä pari lasillista. Usein tunnenälkä tai yleensäkin nälkä onkin janoa, ja jo pelkästään janon tyydyttäminen pysäyttää tunnesyömisen.


Vinkki 3)
Opi tuntemaan tunteesi. Se on mahdollista pienin askelin ja mikä maailma avautuukaan, kun opit tutustumaan tunteisiisi. Mikä tunteiden kirjo sinunkin sisälläsi on. Mutta tunteet tulevat, viipyvät hetken ja menevät pois, kun annat niin tapahtua, etkä vastusta. Mitä tunnet nyt juuri, jos aiot mennä jääkaapille?

Tunteitaan ei voi syödä pois. Päinvastoin, tunteisiinsa kannattaa tutustua, jos haluaa saada käsistä karkaavan tunnesyömisen talttumaan. Toistuva tunnesyöminen on saattanut kietoa syömisen ja tunteen niin voimakkaasti yhteen, että on vaikea edes erottaa tunnetta syömisestä. Opettelemalla tunnistamaan ja tuntemaan omat tunteensa ne voi kuitenkin oppia erottamaan.

Vinkki 4)
Älä tuomitse äläkä arvostele itseäsi.

Mitä pidit artikkelista? Saitko uutta tietoa tunnesyömisestä? Haluaisitko päästä siitä kokonaan eroon tai ainakin vähentää sitä?


Yksi vastaus artikkeliiin “Tunnesyöminen – mitä voit tehdä kun tunteet ohjaavat syömistäsi?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s