Kasvata itse talven vitamiinit

Alkuperäinen postaus on tehty keväällä 2020

Miksi idättäisit

Idut ovat mitä parhainta ravintoa; ne ovat runsaimmillaan elämää ja ihmisenkin käyttöön sopivia vitamiineja, kivennäisaineita,  valkuaista ja sokeria.  Viljanjyville riittää jo pelkkä liotus, jolloin ne heräävät henkiin ja sopivat paremmin ihmisen ravinnoksi. Niinpä paras leipä saadaan pitkään liotetuista ja mieluiten idätetyistä jyvistä.

RAVINTOKOOSTUMUS
Iduissa on kaikki ihmisen tarvitsemat ravintoaineet. Idätettyjen siementen proteiinipitoisuus kohoaa. Lisäksi ituihin muodostuu elimistölle välttämättömiä aminohappoja. Kuivissa siemenissä on vain vähän tai ei ollenkaan C-vitamiinia. Itäneessä siemenessä C-vitamiinin määrä moninkertaistuu, entsyymit lisääntyvät ja varsinkin B1-vitamiinia iduissa on runsaasti. Myös B12-vitamiinia on ihmisellekin riittävä määrä. Lisäksi idut takaavat A-, E- ja D-vitamiinien saannin. Esimerkiksi 100 grammassa sinimailasen ituja on 1040 kansainvälistä yksikköä D-vitamiinia, kun päivätarve on noin 400 ky.

HALPAA JA TURVALLISTA RUOKAA
Idätetyt siemenet ovat paitsi halpaa myös turvallista ruokaa. Ruokakustannukset alenevat, ruoka on puhdasta ja saasteetonta. Terveys kohentuu kaikin tavoin itudieetille siirryttäessä ja jopa silloin, kun ituja käytetään muun ravinnon lisänä. Reuma- ja munuaissairaat, suoliston vaivoista ja verisuonten kalkkeutumisesta kärsivät sekä syöpää sairastavat hyötyvät itujen runsaasta käytöstä. Laihduttajille idut ovat ihanteellista ruokaa, sillä itujen kalorimäärä on alhainen. Imettävät äidit voivat tehostaa maidontuotantoaan syömällä ituja.

MUNGPAVUT

Mungpavut ovat yksi helpoimpia idätettäviä ja niistä ehkä kannattaa aloittaa.
Kiinassa mungpapuja on käytetty lääkkeenä ja ruoka-aineena tuhansia vuosia ja itujen ravintosisältö onkin monipuolinen. Niissä on runsaasti valkuaisaineita, C- ja E-vitamiineja sekä kivennäisaineita. Päiväannossuositus on 1-2 dl ja idätysaika noin 3-4 vuorokautta.

Pavut liotetaan ensin yön yli runsaassa vedessä, huuhdellaan lävikössä ja laitetaan lasipurkkiin, joka suljetaan harsokankaalla.

Purkki asetetaan suupuoli alaspäin, jotta vesi valuu pois. Hyvä paikka on esim. tiskikaapin alaritilä.

Minä huuhdon yleensä mungpavut liotuksen jälkeen alla olevan kuvan mukaisessa astiassa ja jätän pavut myös itämään siihen.

Tilaan/ostan idätettävät pavut, siemenet ja jyvät yleensä Ruohonjuuresta, koska sieltä löytyy monenlaisia luomutasoisia idätettäviä. Ostin sieltä myös oheisen idätysboxin, jossa on kätevä idättää pienempiä siemeniä ja jyviä, mutta ilmankin pärjää ihan vaikka tuollaisella alussa mainitsemallani lasipurkilla.

Ja tässä niitä on valmiina – muhevia meheviä ituja: mungpapua, vehnää ja sinimailasta. Nopeasti valmiita eli liotuksesta noin neljän päivän kuluttua ovat syömäkelpoisia. Lopuksi niiden annetaan olla jonkin aikaa päivänvalossa, jossa saavat vähän lehtivihreää.

Sinimailanen – itujen kuningas

Siinä on A-, B-, C-, D-, E-, ja K-vitamiineja, kaikki kivennäisaineet ja valkuaisaineita. Sitä käytetään estämään kolesterolin imeytymistä, ruokahaluttomuuteen, diabetekseen, kilpirauhasen vajaatoimintaan sekä joskus astmaan, heinänuhaan ja reumaattisiin vaivoihin. Päiväannossuositus 2-3 dl. Idätysaika noin 4-5 vuorokautta.

Vehnä

Idätetty vehnä on ravintorikkaimpia kotimaisia ruoka-aineita, ja ruis on lähes yhtä terveellinen. Idättäminen lisää B-, E- ja C-vitamiinin määrää ja tekee kivennäisaineista (kalsium, rauta, magnesium) helposti imeytyviä.

Elävää ravintorikasta ruokaa helposti ja vaivattomasti. Kokeile.

Lähde: Hyötykasviyhdistys

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s