Ruokaremontti vai laihdutuskuuri?

Alkuvuodesta monet päättävät aloittaa laihdutuskuurin ja jatkavatkin sitä hetken. Mutta kuinka moni nyt helmikuun puolen välin lähestyessä jatkaa edelleen kohti tavoitettaan?
Onko sillä merkitystä oletko aloittanut/aloittamassa ruokaremontin vai laihdutuskuurin?

onnistumisesi riippuu täysin siitä, valitsetko ruokaremontin vai laihdutuskuurin

Minuun otti syksyllä yhteyttä ET-terveys -lehden toimittaja, ja kysyi voisinko antaa lyhyen haastattelun onnistuneesta 2018 joulukuussa alkaneesta ruoka/liikunta/elämäntaparemontistani. Hämmästyin aika lailla kun hän totesi, että ei ole aivan helppoa löytää henkilöitä, jotka ovat onnistuneet tekemään pysyviä muutoksia ruokailu- ja liikuntatottumuksiinsa. Haastatteluni julkaistiin lehdessä 1/2021 kirjoituksen ”Ota mielenhallinta avuksi keventymisen yhteydessä”, jos sattumalta sinulla on ko. lehti luettavissa.

Viime vuosina on aivan yleisesti oivallettu ja hyväksytty se, että nopeat laihdutuskuurit eivät johda pysyvään tulokseen, vaan parempi tapa on muuttaa ravintotottumuksia pitkäjänteisesti ja pienin askelin. Sain käsiini muutaman tämän vuoden puolella julkaistun lehtiartikkelin, joissa julkaistujen artikkeleiden otsikot jo kertovat tästä muutoksesta suhtautumisessa painonhallintaan:

”Syö hyvin, älä laihduta”
”Syömällä solakaksi”
”Ota mielenhallinta avuksi keventymiseen”

Poimin tähän em. julkaisuista ja käymästäni muutosvalmennuksesta joitakin kohtia, joita olen noudattanut itsekin matkalla kohti 24 kg kevyempää ja liikunnallisempaa minua.

Pysyvän painonhallinnan peruspilarit ovat

 • monipuolinen ja säännöllinen ruoka, liikunta ja riittävä uni
 • etenet riittävän pienin askelin
 • teet muutoksia, joita ajattelet noudattavasi loppuelämäsi
 • tiedät miksi tämä on sinulle tärkeää
 • lempeys itseäsi kohtaan toimii paremmin kuin itsesyytökset
 • PITKÄJÄNTEISYYS, JATKUVUUS, SÄÄNNÖLLISYYS

Miten voisit aloittaa ruokaremonttisi:

Aloitusviikko:
Pohdi syömistäsi. Mitä sellaista syöt, jonka tiedät vievän sinua pois tavoitteestasi. Huomioi, mitkä tunnetilat saavat sinut tekemään huonoja ruokavalintoja? Pohdi myös, mitä olossasi olisi tapahtunut, jos et olisi syönyt tuota ruokaa. Ei muuta.

Toinen viikko:
1. Uusi tapa – Juo vettä 1,5-2 litraa päivässä.

Kolmas viikko:
2. Uusi tapa – Syö rauhassa. Karsi syömisen ympäriltä kaikki ylimääräinen oheistoiminta=television katselu, lehden lukeminen, kännykän selailu, ja keskity vain syömiseen. Pureskele ruoka erittäin hyvin, jopa 30 krt. Jatka edelleen veden juomista toisen viikon mukaisesti.

Neljäs viikko:
3. Uusi tapa – Syö vain 80 % täyteen. Jos olet ottanut liikaa ruokaa, jätä syömättä ja syö seuraavalla aterialla tai välipalana. Jatka veden juomista, syö rauhassa ja pureskele ruokasi hyvin.

Viides viikko:
4. Uusi tapa – Lisää aterioillesi värikkäitä kasviksia, hedelmiä ja marjoja 5 annosta (n. 5 kourallista) päivässä mieluiten jaoteltuna jokaiselle aterialle.

Kuudes viikko:
5. Uusi tapa – Lisää jokaiselle ateriallesi laadukkaita proteiineja = noin oman kämmenen verran proteiinipitoista ruokaa.

Hyviä proteiinin lähteitä ovat esim:

Vähärasvainen liha, kuten naudan- ja sianliha sekä riista
Siipikarjatuotteet, kuten kana ja kalkkuna
Kalat ja merenelävät, kuten simpukat ja katkaravut
Kananmunat
Maitotuotteista raejuusto, maustamaton/kreikkalainen/turkkilainen jogurtti ja rahka ja juustot
Pavut ja linssit
Tofu 
Muut kasviproteiinilähteet (nyhtökaura, härkis, seitan, tempeh jne.)
Härkäpapurouhe- ja hiutaleet
Proteiinijauhe (esim. hera, herne, riisi, hamppu)

Seitsemäs viikko:
6. Uusi tapa – Syö terveellisiä rasvoja mahdollisimman monella aterialla = n. peukalon verran hyvää rasvanlähdettä ainakin kolmella aterialla.
Joitakin hyviä rasvanlähteitä ovat avokadot, kylmäpuristettu oliiviöljy, pähkinät, kala, kananmunat.

Kahdeksas viikko:
7. Uusi tapa – Hyviä hiilihydraatteja 1/2-1 kourallinen naisille, kaksi kourallista miehille.
Hyvät hiilihydraatit ovat ruokia, joissa on korkea ravintoainetiheys, eli ne sisältävät paljon vitamiineja- ja kivennäisaineita, antioksidantteja ja kuitua. Ne ovat tärkkelyspitoisia ruokia, joita on vain vähän prosessoitu tai ei ollenkaan.

Hyviä hiilihydraatteja ovat:
Täysjyväviljavalmisteet (paketissa on luettava täysjyvä)
Peruna ja bataatti
Palkokasvit ja pavut
Vihannekset ja juurekset
Marjat ja hedelmät

LISÄÄ ARKILIIKUNTAA

Jos haluat pudottaa painoa pysyvästi ja lisätä hyvinvointiasi, on sinun lisättävä myös liikuntaa. Näin se vaan on. Itselläni paino alkoi tosissaan pudota ja olo parantua sen jälkeen, kun yhdistin ruokaremonttiin liikuntaremontin (n. 5 kuukautta muutoksen aloittamisen jälkeen). Minun kohdallani se tarkoitti kävelymatkojen pidentymistä, lihaskuntoharjoittelun aloittamista ja myös sen opettelua, miten rentoutan lihakseni. Pienikin liikunnan lisäys missä hyvänsä iässä voi tehdä ihmeitä – sen vain täytyy olla jatkuvaa ja säännöllistä.

Vanhempi pariskunta kauppamatkalla. Arkiliikunta tekee ihmeitä.

Arkiliikunta on yksi hyvä tapa liikuttaa itseäsi. Olen ottanut tavoitteekseni kävellä minne vain, jos kohde on 5-10 kilometrin välillä enkä tarvitse autoa sen takia, että takaisin tulisi jotakin hyvin painavaa. Mieleisintä reipas ja vähän pidempikin kävely on mielestäni silloin kun on joku kohde, minne olen joka tapauksessa menossa.

OLETKO TAPOJESI ORJA?

Olen itse ns. tunnesyöjä ja muutama blogiartikkelinikin koskee sitä. Mutta on toinenkin näkökulma erilaisiin herkutteluhetkiin: ne voivat olla vain tapoja ja niiden kimppuun on ehkä vähän helpompi käydä kuin tunnesyömisen.

Voi hyvinkin olla, että tiedät jo kaiken, mitä sinun pitäisi tehdä, mutta ongelma on, että et pääse alkuun. Sinua saattaa auttaa sen miettiminen, miksi sinun olisi tärkeää muuttaa tapojasi, mitä etuja saisit siitä, miltä sinusta tuntuisi kun pääset eteenpäin ja tavoitteeseesi saakka. Kannattaa vähän myös visioida, miltä silloin näytät, minkälaisia vaatteita sinulla on ja mitä vaan, mikä tuottaa sinulle hyvän olon ja lisää motivaatiotasi muutosaskeleiden ottamiseen.

Vanhoista tavoista on todellakin mahdollista päästä eroon ja korvata ne uusilla. Mutta se vaatii

 • halun muutokseen
 • pitkäjänteisyyttä (uusien tapojen sisäistäminen ja oppiminen kestää vähintään kolme viikkoa)
 • armollisuutta itseäsi kohtaan epäonnistumisten kohdatessa
 • SYÖ SÄÄNNÖLLISESTI RAVITSEVAA RUOKAA
 • ÄLÄ OTA RUOKAREMONTTIA LIIAN VAKAVASTI

Stressi ja nälkä ovat painonhallinnan pahimmat viholliset.

Lue myös:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s